Sport

IK Oskarshamn värvar Kalmartravets sportchef

Oskarshamn Artikeln publicerades
Patrik Schavon lämnar rollen som sport- och marknadschef på Kalmartravet. Den 13 mars tillträder han som vice klubbchef i IK Oskarshamn.
Foto:Paul Madej
Patrik Schavon lämnar rollen som sport- och marknadschef på Kalmartravet. Den 13 mars tillträder han som vice klubbchef i IK Oskarshamn.

IK Oskarshamn värvar Kalmartravets sportchef Patrik Schavon. Han får titeln vice klubbchef.

– En prestigevärvning, säger klubbchefen Martin Åkerberg.

Patrik Schavon har de senaste nio åren jobbat som sport- och marknadsschef på Kalmartravet.

Ett jobb han nu sagt upp sig från. Den 13 mars tillträder han som vice klubbchef i IK Oskarshamn.

– Ja, så blev det. Vi har träffats under en tid och diskuterat och det utvecklades till det här. Det har känts rätt hela vägen. Jag har jobbat nio år på Kalmartravet och brinner för det, det är svårt att bryta upp. Men en sådan här chans dyker inte upp så ofta och jag valde att ta den, säger Patrik Schavon, som trots att han aldrig jobbat inom ishockeyn har den i blodet.

– Jag är född i Domsjö, samma by som Peter Forsberg och Niklas Sundström, utanför Örnsköldsvik, då andas man hockey.

Det var IK Oskarshamn som headhuntade Patrik Schavon.

– Ja, vi har handplockat Patrik efter att ha fått rekommendationer om honom. Vi har fått väldigt positiv feedback från de som haft att göra med honom. Han har lyckts bra med det han gjort inom evenemang och marknad, säger Martin Åkerberg.

Schavon kommer primärt att ha ett ”tydligt intäktsfokus” – i klartext ska han dra in pengar till IKO.

– Vi strukturerar om lite, där första steget är att anställa Patrik. Han kommer ha ett övergripande ansvar för försäljning, marknad och evenemang, säger Martin Åkerberg, uppenbart nöjd med värvningen.

– Det är klart att det är en liten prestigevärvning för oss, en fjäder i hatten. Patrik är på papperet en av de mest kvalificerade anställda vi haft. Det är klart att det känns bra.

Titeln vice klubbchef är ny i IKO.

– Vi har tagit influenser av hur andra elitlag jobbar och sett den här modellen med en vice klubbchef, vi tilltalas av den. Patrik besitter en bred kompetens och stor erfarenhet och vi vill bredda ledarskapet i klubben. Han kommer avlasta mig vilket gör att vi tillsammans kan utveckla verksamheten och jobba mer proaktivt, säger Åkerberg.

Patrik Schavon:

– För mig spelar titlar ingen roll, nu blev det vice klubbchef. Jag har fått ett väldigt bra intryck av IK Oskarshamn. Jag gillar att jobba inom idrotten, det finns en puls där man kortsiktigt lever med lagets resultat, men samtidigt måste ha det långsiktiga perspektivet och bygga underifrån.

Schavon bor i Kalmar, varifrån han kommer att pendla till nya jobbet. Något som IKO inte ser någon nackdel med.

– Vi ska inte sticka under stol med att vi har en förhoppning om att kunna dra nytta av Patriks stora kontaktnät i Kalmar. Vi har en ambition att etablera oss mer på Kalmarmarknaden, men har inte haft organisationen för det tidigare. Nu får vi in en kille som är etablerad i kontakterna med näringslivet i Kalmar, säger Martin Åkerberg.

Den innebandyintresserade kanske känner igen namnet Patrik Schavon. Han jobbade på Svenska innebandyförbundet i Stockholm i åtta år, var tävlingsledare för dam-VM i Kupolen i Borlänge 1999, var Sveriges första förbundskapten för det svenska damlandslaget och har vunnit SM-guld som tränare för både VK Rasket och Hagsätra/Högdalen.

– Jag har varit privilegierad att få jobba med saker jag tycker om hela livet. Inom innebandyn minns jag framför allt VM 199 med tillförsikt. Det är ett härligt minne.

Fakta

Patrik Schavon

Ålder: 49 år.

Bor: Kalmar.

Kuriosa: Blev 1992 Sveriges första förbundskapten för damlandslaget i innebandy. Har vunnit två SM-guld som tränare.

Aktuell: Lämnar jobbet som sport- och marknadschef på Kalmartravet för att bli vice klubbchef i IK Oskarshamn. Tillträder den 13 mars.

Visa mer...