Sport

Idrottsfritids - ett lyft för Påryd

Påryd Artikeln publicerades

Den svenska idrottsrörelsen är i förändring.

IFK Påryd försöker hitta en ny väg.

– Tack vare idrottsfritids började jag tycka att fotboll är roligt.

I Påryd satsar man på idrottsfritids efter två dagar efter skolan. IFK Påryds A-lagstränare Robert Lövenklev håller i träningarna.
Foto: SUVAD MRKONJIC
I Påryd satsar man på idrottsfritids efter två dagar efter skolan. IFK Påryds A-lagstränare Robert Lövenklev håller i träningarna.

Under torsdagskvällen arrangeras Idrottsforum Kalmar på Guldfågeln Arena. Där kommer samtliga politiska partier i kommunen att vara representerade och tanken är att idrottsföreningar ska få ställa frågor till de folkvalda med utgångspunkt valet 2018. Planen är också att två diskussionsämnen ska vara prioriterade: Idrottsanläggningar och den moderna föreningen. IFK Påryd är ett exempel på det sistnämnda. Klubben har nämligen startat upp ett idrottsfritids två dagar i veckan direkt efter skolan. IFK Påryds A-lagstränare Robert Lövenklev jobbar även på skolan och leder projektet.

– För oss är det här framtidens aktiva i IFK Påryd, säger Lövenklev.

Fakta

Idrottsforum Kalmar

Arrangeras torsdagen den 19 april. Samtliga politiska partier kommer att finnas på plats för debatt och frågor gällande lokala idrottsfrågor med fokus på valet 2018.

Visa mer...

– Vi vill se till att locka till aktivitet och om de sedan väljer innebandy, basket eller fotboll är inte det viktigaste.

Alla barn i årskurs 3 till 6, som vill, samlas i sporthallen två dagar i veckan klockan 15. Varje månad alterneras mellan två olika idrotter. Det kan exempelvis vara innebandy, basket, fotboll eller bordtennis.

– IFK Påryd har en bakgrund med många sektioner inom flera olika idrotter. Tanken är att det här kanske kan väcka upp andra sektioner än fotboll. Till exempel när vi körde bordtennis var vi jättemånga här varje gång.

IFK Påryd har startat upp projektet i samarbete med skolan och Smålandsidrotten.

– Det är ett kanonkoncept som kan locka ungdomarna att börja med andra sporter. Framförallt lockar det till aktivitet. Vi kan också se att de nyanlända är här mangrant varje gång, säger Robert Lövenklev och pekar på att en annan sak har blivit bra.

– Det här är väldigt bra för de barn som är som mest aktiva. Det har blivit en höjdpunkt på veckan. Och är det så att man exempelvis har misskött sig på rasten kan man bli avstängd från det här också.

Tioåriga Wilma Söderberg säger att hon hittat glädjen till fotboll tack vare idrottsfritids.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Tioåriga Wilma Söderberg säger att hon hittat glädjen till fotboll tack vare idrottsfritids.

För tioåriga Wilma Söderberg har idrottsfritids blivit ett lyft.

– Jag började med fotboll men tyckte inte att det var speciellt roligt då. Men det var tack vare idrottsfritids som jag började tycka att fotboll var roligt igen, säger hon.