Sport

Högsby IK klart för division 3 2018

Högsby Artikeln publicerades
Comebackande Martin Torstensson gjorde, precis som Tobias Nilsson som också gjorde comeback, bra och stabila insatser när Högsby IK besegrade Åby med 3-1 och fixade nytt division 3-kontrakt.
Foto:Daniel Svensson
Comebackande Martin Torstensson gjorde, precis som Tobias Nilsson som också gjorde comeback, bra och stabila insatser när Högsby IK besegrade Åby med 3-1 och fixade nytt division 3-kontrakt.

En tung säsong fick ett lyckligt slut.

Högsby IK fixade division 3-kontraktet.

– En stor lättnad, riktigt skönt, säger Kalle Furuskog.

Efter en stark avslutning på vårsäsongen har höstsäsongen varit tung för Högsby IK. Med tre omgångar kvar sparkades Mikael Persson, in kom Thomas Kongstad och de tre avslutande seriematcherna gav sju poäng som i sin tur räckte till kval. Väl där blev det en rysare. Inför lördagens avslutande omgång så hade Högsby och BK Derby samma poäng, men Derby ett måls bättre målskillnad. Länge var matchen mellan Derby och Västerviks FF mållös och då Åby kvitterade till 1-1 med 20 minuter kvar på Sparbanksvallen hängde division 3-biljetten löst.

– Det känns ändå som att vi vet att kommer ta det. Åby gör det bra för att inte ha något att spela om och vi gör ingen jättematch, men det räcker, säger Högsbys lagkapten Kalle Furuskog.

Det var Furuskog som, med ungefär tio minuter kvar, slog in straffen som Victor Olsson fixat.

– Skönt att sätta dit straffen, jag hade inte jättebra koll på den andra matchen, men det hade de andra och Hampus Savolainen sprang ju runt och livestreamade den matchen.

Victor Ivarsson snodde sedan bollen av Åby-försvarare och kunde skicka in 3-1 som också blev slutresultatet. När sedan Västerviks FF tog ledningen mot BK Derby var division 3-biljetten klar.

– En stor lättnad, riktigt skönt. Det hade varit total ridå om vi misslyckats, säger Furuskog som hyllade tränaren Kongstad.

– Han har styrt upp det bra. Det har blivit bättre tempo på både träningar och match. Det har varit stor skillnad på kraven.

Så tränarbytet var rätt med facit i hand?

– Absolut.

Tränaren Thomas Kongstad pratade precis som Furuskog om en lättnad.

– Jätteskönt, det är tufft att komma som division 3-lag och hålla sig kvar. Kommer man underifrån har man inget att förlora.

Varför vinner ni kvalgruppen som du ser det?

– Vi är lite starkare och har ett lite högre tempo i vårt spel. Framför allt tyckte jag det syntes i de två första kvalmatcherna.

Blir du kvar som tränare i Högsby nästa säsong?

– Inte en aning, jag har inte funderat alls utan bara tittat fram tills nu. Säsongen blev inte som vi tänkt oss. Tanken var att jag skulle jobba med Mikael Persson, nu blev det inte så hela vägen och det har varit en tuff period. Samtidigt har det varit fantastiskt kul med bra spelare, bra klubb och allt runt omkring, jag har inget att klaga på.

Sportchefen Fredrik Hultman var kanske den som var mest lättad av alla.

– Det här känns skitbra. Det har varit ganska jobbigt fram och tillbaka under den här säsongen. En tunn trupp har oroat, toppen har vi haft, men kanske inte riktigt bredden. Vi har analyserat som hundan efter våren som var så bra och sedan kunde vi inte ta oss ur förlusterna på hösten. Jag tror det har saknas lite rutin.

Är du stolt över spelarna som ändå avslutar säsongen med sex matcher utan förlust?

– Vi fick göra en drastisk åtgärd när vi bytte tränare. Mikael Persson har gjort det väldigt bra på sitt vis, men nu fick vi in en annan ledartyp med Thomas och vi fick ihop laget till slut, säger Hultman som redan är i full gång med att bygga laget till nästa säsong.

– Jobbet är redan inlett, men det har varit svårt när vi inte vet i vilken division vi spelar i, då vill ingen skriva på. Nu ska vi försöka bredda organisationen och skapa ett sportråd till nästa säsong.

Fakta

Spelare med kontrakt i HIK 2018:

David Pettersson

Hampus Savolainen

Tom Lagneteg Nilsson

Henri Doumbia

Axel Karlsson

Visa mer...