Sport

Hildingsson om Ironman: "Jag gillar utmaningen"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Det är mindre än två månader kvar till Ironman. Anders Hildingsson har börjat träna intensivare och mer grenspecifikt. Vid gamla oljekajen i Kolberga, inte långt från hemmet, förlägger han den mesta simträningen i öppet vatten. 2 bilder
Foto:Daniel Svensson
Det är mindre än två månader kvar till Ironman. Anders Hildingsson har börjat träna intensivare och mer grenspecifikt. Vid gamla oljekajen i Kolberga, inte långt från hemmet, förlägger han den mesta simträningen i öppet vatten.

Ironman har varit en dröm i flera år.

Vänner och kollegor tycker han är en idiot.

– Och jag håller med dem, säger Anders Hildingsson.

Ända sedan en bekant ställde upp 2012, första året tävlingen gick under namnet Ironman, har det varit en liten dröm för Anders Hildingsson att genomföra tävlingen.

Nu, med mindre än två månader kvar till start, ligger han i slutfasen av träningen.

När bestämde du dig för att göra Ironman?

– Det var några dagar efter förra årets tävling. Det har varit många som tjatat på mig och tyckt jag borde ställa upp. Brorsan, som gjorde Ironman förra året, tjatade också. Det kan ha spelat in att det blev redan i år. Annars var det tänkt 2017 som först.

3,86 kilometer simning, 18 mil cykling och 42 195 meter löpning. Varför gör du det?

– Jag gillar utmaningen. Man har höjt gränsen hela tiden. Först ville jag klara milen. Sen halvmaran. Och nu har jag bevisat för mig själv att jag kan springa ett maraton.

Du sprang Göteborgsvarvet med OT-utmaningen 2012-2013. Vad har det betytt för dig?

– Det har betytt mycket. Jag hade precis börjat vända allt negativt i mitt liv när jag blev uttagen, så det blev som en extraspark i rätt riktning. José (Puntigliano Sandell, fystränare) lärde oss att man alltid orkar lite till och att inget är omöjligt.

Det är morgonen på tävlingsdagen och fem minuter kvar till start. Var är du då, mentalt?

– Då har jag krupit in i min egen bubbla. Det har jag nog gjort lite tidigare. Förmodligen så är jag ganska nervös, men fokuserad. Jag vill känna att man får betalt för all träning man lagt ner. All simning, alla mil man sprungit och cyklat. Jag vill inte vara med om några missöden.

Hur mycket tränar du?

– Det har legat mellan 7-12 timmar i veckan. Men nu har jag ökat upp träningsdosen och kommer träna mer grenspecifikt.

Vad säger dina vänner och kollegor om att du ska göra en Ironman?

– De tycker jag är en idiot. Och jag håller med dem, säger Anders Hildingsson och skrattar.

Vilka blir utmaningarna under loppet?

– Har jag bara klarat simningen och får sätta mig på cykeln, det borde man klara av. Den stora utmaningen är ju löpningen. Man har redan varit i gång kanske åtta timmar, och sen ska ge sig på löpningen. Det är den enda gren där man är tvungen att bära upp sin egen kropp. Men jag är nog mest rädd för simningen. Det är ju inte som att ligga ensam i simhallen i klart vatten och räkna kakelplattor i botten. Nu är det helt plötsligt mörkt, vågigt och massvis med folk.

Vad kommer du känna och göra direkt efter målgång?

– Jag vill känna att det har varit värt varenda minut man lagt ner på träning. Att man får belöning för mödan. Och förhoppningsvis kommer jag stå upp, och känna en stor lycka. Jag kanske lipar en skvätt. Kan mycket väl bli så.

Fakta

Anders Hildingsson

Ålder: 46 år.

Gör: Mättekniker på Scania.

Familj: Sambo och ängladottern Tilda.

Bor: Villa i Kolberga.

Lyssnar på när jag tränar: Beror på träningspass. Bland annat Marilyn Manson, Rammstein, Metallica, Nine Inch Nails, Pantera, Soundgarden, Swedish House Maffia.

Äter: Skapligt hälsosamt för det mesta.

Aktuell: Debuterar i Ironman i augusti.

Så kopplar jag av: Hemma på altan och när jag sover.

Dold talang: Gröna fingrar. Gillar att påta i trädgården.

Kuriosa: Svensk skolmästare i gevärsskytte – två år i rad.

Visa mer...