Sport

Hemmahoppet vill rulla snabbt i SM

Nybro Artikeln publicerades

En 18-årig junior är favorit till SM-titeln.

Ett 31-årigt hemmahopp vill upp på pallen.

– Jag ska slåss om silvret, säger Erika Karlsson.

Erika Karlsson.
Foto: Henrik Eriksson
Erika Karlsson.

När Nybrorullen i rullskidor avgörs i och runt Madesjö samhälle i helgen har tävlingen nu också SM-status för ungdomar, juniorer, seniorer och veteraner. Erika Karlsson, som tävlar för arrangörsföreningen Nybro Skidklubb, siktar på pallen i söndagens tävling i klassisk stil över 41 kilometer som också är ett seedningslopp till Vasaloppet.

Moa Hansson, 18-åringen från småländska Landsbro, är en av Sveriges bästa juniorer i både längd– och rullskidor och räknas som favorit.

– Moa är riktigt bra men jag hoppas att kroppen håller så pass bra att jag kan ge Olivia Hansson, som vunnit Nybrorullen de senaste åren, en match. Jag ska slåss om silvret så får vi se hur långt det räcker, säger Erika Karlsson.

fakta

Erika Karlsson

Ålder: 31.

Bor: Nybro.

Familj: Sambo och två barn.

Yrke: Brandman i Oskarshamn.

Klubb: Nybro Skidklubb.

Aktuell: Ett hemmahopp i Nybrorullen som har SM-status 2018.

Visa mer...

Karlsson var tvåa just efter Olivia Hansson från Karlslund på distansen i fjolårets Nybrorulle. 31-åringen från Nybro, som till vardags är brandman i Oskarshamn, är optimistisk inför hemmatävlingarna där hon också kommer att köra lördagens fristilslopp över 28 kilometer.

– Jag har tagit hjälp av ett team nu, jag får träningsupplägg och känner att jag har utvecklats, jag har kört på riktigt bra i vår och sommar.

Du kör både fristil på lördag och klassiskt på söndag, det är ett tufft schema?

– Ja, men det är kul att köra på hemmaplan nu när det dessutom är SM-status. Jag tycker att fristilsåkningen är rolig men jag tränar mest klassisk stil och är bättre där.

Tävlingsledaren Lasse Ericsson kan glädja sig åt ett fortsatt starkt deltagarantal i Nybrorullen.

– Vi har 55 starter i lördagens tävlingar i fristil och 185 i klassisk stil på söndagen. Förutom SM-status är det häftigt att vi är ett seedningsgrundade lopp till Vasaloppet. Det är bara fem-sex tävlingar i rullskidor som är det i landet.

Moa Hansson är favorit i damklassen, vem toppar listan bland herrarna?

– Göteborgs Tobias Westman vann båda disciplinerna under SM-veckan i somras så han får givetvis räknas dit – precis som Mattias Bryntesson från Trollhättan, säger Lasse Ericsson.