Annons

Här är Kalmar FF:s kvalvecka – dag för dag

Seger i första kvalmatchen i Borlänge, men även om det ser lovande ut för fortsatt allsvenskt spel för Kalmar FF är det fullt fokus på söndagens retur mot IK Brage på Guldfågeln Arena. Här sammanfattar vi hela resan dit – från rysaren i den allsvenska slutomgången till uppladdningen fram till söndagen. Kort och gott – all KFF-läsning samlad på ett enda ställe.
KALMAR • Publicerad 6 november 2019 • Uppdaterad 10 november 2019
Åt vilket håll blåser vindarna för Kalmar FF i slutet av denna vecka – blir det medvind och fortsatt allsvenskt spel eller motvind och superettan nästa säsong? Kvalet mot Brage avgör KFF:s framtid.
Åt vilket håll blåser vindarna för Kalmar FF i slutet av denna vecka – blir det medvind och fortsatt allsvenskt spel eller motvind och superettan nästa säsong? Kvalet mot Brage avgör KFF:s framtid.Foto: Mats Holmertz
Fakta

Så avgörs kvalet

Onsdag 6 november

19.00: Brage–Kalmar FF (Domnarvsvallen)

Söndag 10 november

14.45: Kalmar FF–Brage (Guldfågeln Arena)

Regler: Mål på bortaplan räknas dubbelt. Är poäng och målskillnad lika efter andra matchen förlängs den med 2x15 minuter. Mål på bortaplan räknas inte dubbelt i förlängningen. Om inget eller lika antal mål gjorts i förlängningen avgörs allt på straffar.

LÖRDAG 2 NOVEMBER: Förlusten

Här saknas innehåll

Kalmar FF gick in i sista omgången med allt i egna händer. En vinst mot Sirius, som bara hade hedern att spela för, skulle ge nytt allsvenskt kontrakt.

I stället rasade laget ihop i andra halvlek och förlorade med 3–0. Trots det såg det länge ut att räcka för att hålla sig ovanför kvalstrecket. Men i en rysaravslutning tofflade bottenkonkurrenten Falkenbergs FF in ett segermål på stopptid och klättrade därmed förbi i tabellen.

Annons

– Jag lider som fan med Kalmar, kommenterade Siriustränaren och KFF-ikonen Henrik Rydström.

Läs mer:

BILDSPEL: Här blir Kalmar FF klara för kvalet:

Här saknas innehåll

SÖNDAG: Kvalmotståndaren

Brages målvakt Peter Rosendal efter segern som gav en plats i det allsvenska kvalet.
Brages målvakt Peter Rosendal efter segern som gav en plats i det allsvenska kvalet.Foto: Ulf Palm/TT

Efter en lika rafflande avslutning på superettan stod Brage som Kalmar FF:s motståndare i kvalet. Sportens Lasse Hansson konstaterade i en krönika att Borlängelaget blir en tuff uppgift för KFF som nu har allt att förlora: ”Kalmar FF anno 2019 skrämmer ingen motståndare med sin uddlöshet.”

Läs mer:

Kalmar FF:s tränare Jens Nilsson har ledningens fulla förtroende att lotsa laget vidare i jakten på nytt allsvenskt kontrakt.
Kalmar FF:s tränare Jens Nilsson har ledningens fulla förtroende att lotsa laget vidare i jakten på nytt allsvenskt kontrakt.Foto: Patric Söderström/TT

MÅNDAG: Uppladdningen

Det är fokus framåt som gäller för Kalmar FF. Träningen på måndagen hölls stängd och matchförberedelserna var i full gång. Så även planen för hur kvalveckan ska förberedas så bra som möjligt. I den planen ingick inte tränaren Magnus Pehrssons vapendragare Jesper Norberg, som blir borta även kvalveckan.

– Nu är det Jens och hans team som får fokusera på Brage nu, säger klubbchefen Mattias Rosenlund.

Läs mer:

Viktor Elm – tillbaka från skadan mot Brage på onsdagskvällen?
Viktor Elm – tillbaka från skadan mot Brage på onsdagskvällen?Foto: Erik Simander/TT

TISDAG: Positivt besked

Skadade lagkaptenen Viktor Elm missade slutomgången i Uppsala, men hänger med till Borlänge i förhoppning om att spela i kvalet mot IK Brage. I ett textmeddelande till sportredaktionen skriver han från bussen på väg norrut:

”Är riktigt sugen på att spela så jag hoppas att knät känns fint i dag och i morgon”, skriver kaptenen i ett textmeddelande.

Läs mer:

Jens Nilsson styr KFF-laget under kvalspelet.
Jens Nilsson styr KFF-laget under kvalspelet.Foto: Henrik Eriksson

ONSDAG: Matchdags

I en stor intervju för sportens Henrik Eriksson berättar Jens Nilsson om sina tankar inför kvalet – men även om hur han ser på uppdraget och framtiden i klubben.

”Det viktigaste är att vi vågar vara modiga och ställa in oss på kampen i två gånger 90 minuter.”
Jens Nilsson om matcherna mot Brage.

Läs mer inför matchen:

Liverapportering från första kvalmatchen:

”KFF behöver göra en ännu bättre prestation på söndag för att fixa det här. Ett desperat Brage går inte att räkna bort.”
Lasse Hansson, sportchef Barometern-OT
Lasse Hansson, Barometern-OT:s sportchef, var på plats på Domnarvsvallen på onsdagen och blickar nu framåt mot den avgörande matchen i Kalmar på söndag.
Lasse Hansson, Barometern-OT:s sportchef, var på plats på Domnarvsvallen på onsdagen och blickar nu framåt mot den avgörande matchen i Kalmar på söndag.

Läs mer efter matchen:

KFF-träningarna blir öppna istället för stängda.
KFF-träningarna blir öppna istället för stängda.

TORSDAG: Hemresan

Kalmar FF övernattade i Borlänge efter den första kvalmatchen och återvände till Kalmar på torsdagen för att ladda om inför säsongens sista match – ett sista slag om det allsvenska kontraktet. Enligt planen skulle träningarna fram till match vara stängda, men nu har klubben tänkt om:

– Vi är Kalmars lag och utan vår publik är vi ingenting, säger tränaren Jens Nilsson.

FREDAG: Tillbaka i hetluften

Herman Hallberg har fått in viktig roll när allt ska avgöras.
Herman Hallberg har fått in viktig roll när allt ska avgöras.

Från kylan in i hetluften. Med Jens Nilsson som tränare har Herman Hallberg återvänt till startelvan.

Annons

– Jag har bara gått in och kört på, säger 22-åringen.

Inför söndagens avgörande berättar Sporten också om kalabaliken som uppstått när KFF tidigare fått kvala för allsvenskt kontrakt. 1981 hade Kalmar exempelvis en 2–0-ledning som blev 2–2. 1983 stormades planen och tränaren Bo Johansson hamnade mitt i tumultet.

LÖRDAG: En dag kvar

Med en dag kvar till match presenterar Sporten siffror som inte talar till KFF:s fördel. Kalmar FF var allsvenskan sämsta hemmalag och Brage var superettans bästa bortalag. Tränaren Jens Nilsson har koll på den statistiken.

– Klart att det är jobbigt om man bara tar en seger hemma mot Helsingborg. Förutom de sista hemmamatcherna som var torftiga har vi spelat okej men inte gått segrande ur det. Vi har slarvat bort några segrar.

På lördagen står det också klart att KFF får starkt publikstöd i säsongens sista match. Prognosen mot Brage talar om en publiksiffra över 6 000.

– Fantastiskt att få det stödet, säger klubbchefen Mattias Rosenlund.

SÖNDAG: Avgörandet

Avspark i kvalreturen: 14.45 på Guldfågeln Arena.

David IsefjordSkicka e-post
Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons