Sport

Ginman startar på Vincennes

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmarlärlingen Oscar Nilsson representerar Sverige på Vincennes i ett amatörlopp med kuskar från 16 länder.
Foto:Paul Madej
Kalmarlärlingen Oscar Nilsson representerar Sverige på Vincennes i ett amatörlopp med kuskar från 16 länder.

Han är den senaste i raden i en liten exklusiv klubb: travkuskar från Kalmar som får tävla på Vincennes.

– Det ska verkligen bli häftigt, säger Oscar Ginman.

Till helgen riktas blickarna mot Paris och den franska nationalarenan. I fokus, förstås: Prix d'Amerique, världens största och mest prestigefyllda travlopp som också marknadsförs som inofficiellt VM i trav.

På den nivån finns inte Oscar Ginman, men det är fler lopp som är kopplade till Prix d'Amerique–helgen som Coupe d’Europe des Amateurs.

– Det är ett amatörlopp i konkurrens med kuskar från totalt 16 europeiska länder.

Hur hamnar man i det sällskapet?

– Sverige skickar den amatörkusk som vann flest lopp under föregående år. Jag vann näst flest, men Nicklas Westerholm, ettan, har tagit ut proffslicens. Då gick budet till mig.

Oscar Ginman har ingen aning vad som väntar i Paris. Hästarna som är tillgängliga lottas ut bland kuskarna.

– Jag ska försöka hämta in lite information, men det går inte att förbereda sig speciellt mycket. Det är bara att åka ner och köra.

Om uppgifterna stämmer blir Oscar Ginman den fjärde Kalmarkusken som kör på Vincennes. Roland Korsar var där på 1980–talet och Jan-Evert Pettersson har blivit tvåa i ett amatörlopp. Thomas Jonsson har testat med sin stjärna Arn Hammering så sent som i december 2016.

– Loppet går på den lilla banan. Autostart 2 100 meter och hästarna är alla 7 till 9-åriga valacker som tjänat 187 000 som max.

Oscar Ginman slutade som lärling hos Fredrik Persson för 1,5 år sedan. Det var aldrig aktuellt att satsa fullt ut och bli proffs.

– Branschen är för tuff. Nu jobbar jag och har travet som hobby. Jag kör ändå lika många lopp som tidigare och är nöjd med tillvaron.