Sport

Gammal är äldst i spåren

NYBRO Artikeln publicerades
Joakim Åleheim vann även 2015 års Nybrolopp. Det var dock en slutkörd segrare som korsade mållinjen efter dryga två timmar.
Foto:Rasmus Arvidsson
Joakim Åleheim vann även 2015 års Nybrolopp. Det var dock en slutkörd segrare som korsade mållinjen efter dryga två timmar.

Spåren och favoriterna höll i årets Nybrolopp

Mildväder och feber hotade Joakim Åleheims startplats.

I själva loppet var han sedan bara hotad halvvägs.

Men damernas vinnare var överlägsen från första stavtaget.

Sammanlagt var det 252 deltagare som dragit på sig nummerlappar och kopplat på skidorna i Svartbäcksmåla. Nybroloppets herrklass avgjordes som vanligt över 40 kilometer och först över mållinjen var, som vanligt, Joakim Åleheim.

– Det var väldigt sugigt och svåråkt i dag men när jag väl kom loss tyckte jag att jag höll ifrån bra, säger segraren.

Martin Liljemark från SK Bore höll jämna steg med hemmahoppet under de inledande fem-sex varven, men sedan ryckte Åleheim ifrån.

Han hängde ändå på dig ett bra tag?

– Ja, han var riktigt stark och jag trodde han skulle komma på slutet så jag fick slita ifrån ordentligt.

Åleheim körde med vallade skidor till skillnad från jagande Liljemark, något som skulle visa sig vara ett segerrecept.

– Jag fick staka alldeles för mycket i dag och det gick riktigt trögt i uppförsbackarna hela tiden, säger en slutpumpad Martin Liljemark, som ändå var stor i nederlaget och gratulerade segraren.

– Han var riktigt stark i dag och förtjänar segern.

Gammal är ändå äldst?

– Ja, gammal är äldst, kanske var det inte rätt att köra ovallat, säger den flerfaldiga hemmasegraren.

Åleheim drog ifrån Liljemark efter ungefär halva loppet och släppte sedan aldrig de sekunders ledning han skapat sig. Till slut blev marginalen ned till jagande Liljemark en minut och åtta sekunder.

Segertiden två timmar, en minut och 20 sekunder får anses som klart godkänd, framför allt med tanke på de bristfälliga förberedelser segraren tvingats ladda upp med.

– Jag har legat så jäkla sjuk sista tiden och blev feberfri bara för några dagar sedan så det var en liten chansning. Jag kände att det kostade men så länge man vinner är det okej,

Även i damernas lopp blev det en rutinerad och favorittippad åkare som hamnade överst på pallen. Men till skillnad från herrarnas klass dominerades damernas upplaga fullständigt av segrarinnan. Ronneby OK:s Meta Steinbach Olsson var så överlägsen att hon fick tävla mot herrarna.

– Ja, man försöker hänga på någon bra herre i stället och jag fick slita på hela tiden. Det var trögt och skidorna gick inte hundra.

Den tolvfaldiga Vasaloppsdeltagaren var oerhört imponerad över arrangemanget i Nybro.

– Det är så otroligt proffsigt arrangörsmässigt. Jag har åkt överallt men Nybro är fantastiska. Det är proffsigt som bara den.

Tävlingsledaren Thommy Eventorn var även han nöjd med dagens event och har förståelse för att deltagarantalet inte blev rekordhögt, trots det enorma intresse som finns för sporten för tillfället.

– Det är många som inte har kunnat förbereda sig och vi visste inte förrän väldigt sent om det skulle kunna bli något lopp eller inte.

Men förutsättningarna blev ändå okej till slut?

– Ja, det tycker jag. Spåren är jättefina men om det hade varit fem-tio grader kallare hade det varit helt perfekt.

Dystert efterspel – omfattande sabotage

Vad Eventorn inte visste precis efter loppet, då han stolt talade om att spåren förmodligen skulle hålla för träning ända till Vasaloppet, var att han nästa morgon skulle vakna upp i chock och behöva tänka om.

– Det är några som har kört med fordon, säkerligen fyrhjulsdrivna, i hela spårområdena i natt och förstört stora delar av spåren. (Läs mer om sabotaget i separat artikel).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.