Sport

Förre KFF-tränaren populär hos Granqvist

Ortsdatering Artikeln publicerades
Foto: Antonio Calanni

För fem år sedan frågade TT landslagsspelarna vilken tränare som betytt mest för dem. Zlatan Ibrahimovic svarade ”alla”. Men inte en av gårdagens stora hjältar, Andreas Granqvist. Han svarade: Peter Swärdh.

Andreas Granqvist var en av måndagens stora hjältar när Sverige mirakulöst klarade 0–0 på San Siro och därmed såg till att Italien missar VM för första gången på 60 år. Efteråt matchen har han applåderats av medier världen över för sin insats.

Också Janne Andersson hyllade sin lagkapten rejält efter avancemanget. Men det är en annan tränare som har betytt mest för Granqvist i karriären – nämligen förre Kalmar FF-tränaren Peter Swärdh. Det uppgav mittbacksresen i en enkät av TT 2012.

FOTBOLLSALLSVENSKAN 2004  Granqvist med nummer 14 i mittenraden till vänster.
Foto: STEFAN LINDBLOM
FOTBOLLSALLSVENSKAN 2004 Granqvist med nummer 14 i mittenraden till vänster.

– Klart det är jättekul att han känner så. Jag hade Granqvist som tipselittränare när han kom till Helsingborg. Redan då var han en ledare som älskade fotboll, säger Peter Swärdh när Sporten når honom på tisdagen.

Hur långt trodde du han kunde gå?

– Han slog igenom ganska snabbt och fick ögonen på sig. Många utländska klubbar var och tittade redan innan han var professionell. Han personifierade en innerback med väldigt stor själ, ett stort hjärta och en enorm passion för spelet. Samtidigt är det en låg resa och alltid svårt att säga hur långt spelare når. Unikt med Andreas har ju också varit att han hela tiden blivit litegrann bättre, kanske peakar han nu i Krasnodar, säger Swärdh.

KALMAR Fredriksskans IP 080423. Allsvenskan Kalmar FF-Helsingborgs IF 2-0Viktor Elm, 2-0 målet Daniel Andersson, Andreas Granqvist och David Elm.
Foto: Paul Madej / TT
KALMAR Fredriksskans IP 080423. Allsvenskan Kalmar FF-Helsingborgs IF 2-0Viktor Elm, 2-0 målet Daniel Andersson, Andreas Granqvist och David Elm.

Vad säger du om hans insats mot Italien?

– Likt hela lagets. Heroisk. Det var väldigt vackert när man såg slutsignalen gå och alla barndomsdrömmar som uppfylls och vilka känslor det frambringar.

Har du hört av dig och grattat?

– Haha, nej, inte än, han har säkert fått många sms. Men jag ska nog höra av mig till honom, absolut, säger Swärdh.

Foto: TT

52-åringen har sedan uppbrottet med Kalmar FF den 13 juni stått utan arbetsgivare. Men inte så länge till – om Peter Swärdh får som han vill.

– Jag har ingenting klart nu, men jag har som mål att komma igång igen i januari, så får vi se, säger han hemlighetsfullt.

I Sverige eller utomlands?

– Just nu är jag öppen för olika lösningar och har lite konkreta möjligheter att ta ställning till.