Sport

Förre IKO-tränaren utsedd till Europas bästa: ”Blir generad”

Prag Artikeln publicerades
Fredrik Söderström har utsetts till årets hockeytränare i Europa.
Foto: Jesper Hallberg
Fredrik Söderström har utsetts till årets hockeytränare i Europa.

En ovetandes Fredrik Söderström begav sig till Tjeckiens huvudstad, Prag, tidigare i veckan för en samling med Euro Hockey Clubs. Trodde han.

I samband med samlingen utsågs Söderström nämligen till årets hockeytränare i Europa. När Sporten når honom sitter han på sitt hotellrum.

– Jag visste ingenting. Det enda jag visste var att jag var nominerad tillsammans med bland andra Växjö Lakers tränare Sam Hallam. Honom har jag stor respekt för och han har lett Växjö till fantastiska resultat, säger Söderström och fortsätter:

– Jag funderade lite på varför jag skulle följa med, men tänkte att Prag ska vara en trevlig stad. Med facit i hand borde jag kanske förstått.

Varför var det du som vann?

– Jag blir lite generad när jag pratar om det, eftersom det så klart är stort. Men det ska ses i det skenet av vi (Storhamar) har gjort en fantastisk resa. Vi har vänt fyra-fem tuffa år och vi stod vid konkursens brant. Nu har vi tagit en dubbel i norsk hockey – och jag är en del av det. Sedan är jag den första att säga att det finns tränare som gjort det bättre än mig. Jag har förändrat ett ledarskap och stått för en bra kommunikation. Jag är inte stöddig, men väldigt tacksam.

Förutom Söderström, så prisades Red Bull München som årets klubb, Elias Pettersson som årets bästa unga spelare, och Riikka Välilä för den som visat prov på god sportslighet och hängivenhet, haft en framgångsrik karriär, presterat på en hög nivå och varit en bra ambassadör för ishockeyn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.