Sport

En ständig jakt på världens bästa målvakt

Oskarshamn/Växjö Artikeln publicerades
Tuffast möjliga konkurrenssituation har varit utvecklande för Edin Omanovic.
Foto: Lena Gunnarsson
Tuffast möjliga konkurrenssituation har varit utvecklande för Edin Omanovic.

Under tre år har han stått i skuggan av världens bästa.

Att spela och träna på världens högsta nivå har dock varit lärorikt.

– Jag känner att jag närmar mig honom, säger Edin Omanovic.

I en konkurrenssituation med världens bäste målvakt är det naturligt att mycket speltid uteblir. Edin Omanovic har trots detta haft en tre bra år i fjolårets SSL-finalist.

– Jag är nöjd med tiden här. Jag känner att jag har utvecklats mycket och tagit kliv varje säsong. Statistik är viktigt för mig och det sista året här har varit det bästa för mig. Det är ett kvitto på att mitt spel har blivit bättre. Jag har fått förtroende och spelat sex matcher men känner samtidigt att jag skulle vilja spela mer. Det har gått bra när jag väl spelat.

Ditt kontrakt med Växjö går ut efter slutspelet. Hur ser planerna ut?

– Jag har inte funderat jättemycket. Flickvännen pluggar i Kalmar så någon längre flytt är inte aktuell, men jag känner att jag vill ha mer ansvar i ett lag än vad jag har nu.

Inför säsongen 17/18 sa du att du var inne på att flytta. Varför blev det inte så?

– Då kände jag som jag nämnt tidigare att jag inte fick den speltiden jag ville ha. Jag satte mig ner och pratade med Vipers om att jag skulle få mer ansvar och få fler matcher. Jag är bara 22 år så jag kände att jag kunde stanna och visa upp mig i världens bästa liga.

Växjö Vipers har gjort en häftig resa där man på bara fem år etablerat sig och blivit ett topplag i SSL.

– Det är Växjös resa som inspirerat mig till att vara kvar den här säsongen. Det är häftigt att bara ha varit fem år i SSL och redan varit med om en SM-final. Det är klart att det varit tufft att konkurrera med Eero (Kosonen), något annat vore konstigt att säga, men jag har också lärt mig mycket av att vara bakom honom.

Craftstaden har också gjort en häftig resa. Vad säger du om moderklubben?

– Jag har jättebra koll på dem och är skitimpad av vad de håller på med. Trots ny tränare och spelare har de lyckats. Jag tycker det är kul att se bland andra Patrik Ekman och Simon Zetterling får visa upp hur bra de är. Kommer de till kval gäller det att få rätt lag i första matchen. Då har de all möjlighet att ta sig upp.

Edin Omanovic tar chanserna när de kommer och har sått sex matcher den här säsongen.
Foto: Lena Gunnarsson
Edin Omanovic tar chanserna när de kommer och har sått sex matcher den här säsongen.

 

Är det aktuellt att flytta hem igen?

– Självklart skulle jag kunna tänka mig det. Nu har de (Craftstaden) två väldigt bra målvakter så just nu är det inte aktuellt.

Hur framtiden ser ut efter säsongen är oviss men målen är klara.

– Jag vill ha mer ansvar och spela fler matcher, så är det. Jag ska sätta mig med Vipers och prata innan slutspelet. Jag skulle kunna tänka mig att byta lag och även gå ner i Allsvenskan. Det är en bra serie med hög nivå. Målet är att etablera mig på den högsta nivån och drömmen är så klart att spela SM-final och i landslaget.