Sport

Elm vill avsluta karriären med match 200

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:TT/Anton Lernstål

Efter 14 år som elitspelare är det över.

David Elm slutar.

– Kroppen klarar inte mer. Jag har ont när jag vaknar, ont på kvällarna efter träning.

Debut i Johansfors a-lag som 14-åring, hemlängtan i Helsingborg, vänsterback i Nybro, division 4–spelare i Emmaboda.

2003 var det inte mycket som talade för en elitkarriär för den äldste i brödraskaran från Broakulla.

Efter det har David Elm samlat på sig ett hyfsat cv: spel i Superettan, cup- och svensk mästare i Kalmar FF, Premier Leaguespel i Fulham, final i Euro League och svensk mästare i Elfsborg.

David Elm har anlitat KFF–kompisen Markus Thorbjörnsson som barnvakt för sina två äldsta barn: Alve och Maja. Minstingen Mille, drygt ett år, sover gott i barnvagnen när vi sätter oss ner för att göra bokslut.

Det kommer kanske inte som någon större överraskning för alla som följer Kalmar FF på nära håll.

Statistik är brutalt på det sättet.

2016 startade David Elm sex matcher. Lika många i år. Senast vi såg honom i a–laget var den 3 juli då han ersatte Marko Biskupovic i minut 73 i förlustmatchen mot Djurgården, 1-4, på Tele2 Arena.

Elm har inte gjort en hel säsong sedan 2012 - i Elfsborgs tröja. Efter det har det i stort sett handlat om att skador, rehabträning, omstart, ny skada, rehab, ny omstart. Uppförsbacken har varit lång, både fysiskt och mentalt.

– Halva 2015 var senaste gången jag var med på allvar. Efter det har det varit en kamp för överlevnad. Nu är det över, säger David Elm.

Han lämnar ändå fotbollsdörren lite på glänt. Det kan bli lite spel i pappa Johnnys Johansfors i sexan nästa säsong. En karriär som tränare i framtiden finns också där som en vag plan.

– Men det blir ingen vinterträning i Johansfors, haha.

Familjen Elm har parerat eventuella abstinensbesvär med att boka en tre månader lång utlandsvistelse när fotbollen rullar i gång i början på januari.

– Det känns rätt strategiskt att sitta på en strand på andra sidan jordklotet då.

Efter 14 år på elitnivå räknar Elm med vissa omställningsproblem.

Hur länge har du tänkt på att sluta?

– Mer eller mindre sedan hjärnskakningen hösten 2015. Med facit i hand så var det knocken med Jon Gudni Fjoluson hemma mot Sundsvall som sänkte min karriär. När det varit så svårt att komma tillbaka till hundra procent så har beslutet vuxit sig starkare.

Är rätt beslut samma som lätt beslut?

– Nej, samtidigt har det inte varit någon dialog alls från Kalmar FF:s håll och det har gjort det enklare.

Besviken?

– Jag är inte besviken för att jag inte blir erbjuden någon kontraktsförlängning, det hade jag varit tveksam till själv om jag suttit i deras position. Så den delen köper jag rakt av.

Det är något annat som skaver hos Elm. Bristen på dialog.

– Vi har ändå haft med varandra att göra under så många år, eller åtta säsonger, och det hade varit trevligt om vi suttit ner och snackat igenom läget och gjort ett snyggt avslut. Den respekten tycker jag är rimlig.

Att inte vara delaktig fullt ut, hamna i skugga, är inget ovanligt för en fotbollsspelare. Det svåra är att hantera scenförändringen; från given startspelare, kapten som i David Elms fall, nyckelspelare och central, på och utanför planen till ”västlaget” på träning och inte med i truppen till nästa match.

– Det har varit en prövning för självförtroendet och självkänslan. Nu har jag testat båda sidor. Jag vet i framtiden om det blir aktuellt hur jag ska vara som tränare.

Förklara?

– Det har varit ett dilemma för alla tränare jag haft att få med hela gruppen. Det blir gärna att man pratar mer med vissa spelare. Känslan att vara delaktig och tillhöra något är oerhört viktig även för de som inte spelar.

Finns den tiden?

– Vi tränar en gång om dagen...

David Elm ler.

Att inte längre vara delaktig blev en belastning i vardagen, säger han. Som fotbollsspelare tänker man väldigt mycket på fotboll: laguttagningar, hur träningen varit, skador, rehab, kontrakt, you name it.

– Det tar väldigt mycket energi från annat. Familjen har nog upplevt mig som disträ många gånger. Att slippa ältandet kommer att bli väldigt skönt.

Fotbollspelare är väl rätt mycket ego..?

– Mycket. Vi är rätt bortskämda. Det blir lätt så att man optimerar tillvaron för sig själv för att kunna prestera.

Du har levt ett inrutat liv. Vad kommer du att sakna?

– Stämningen, snacket i omklädningsrummet.

Hotellnätterna?

– Även om Mackan Thorbjörnsson är väldigt trevlig så vet jag inte om jag kommer att sakna just det och bussresorna, haha.

Adrenalinkicken då?

– Många säger att det är ett problem, men nu har jag inte varit med på så länge, så jag har redan hunnit sakna det och hunnit komma över det lite.

Jag intervjuade Henrik Rydström i samma situation för fyra år sedan. Han var orolig för sin identitet, att inte längre vara fotbollsspelare. Hur är det för dig?

– Jag har tänkt tanken, men ärligt talat har jag inte känt mig som fotbollsspelare sista månaderna. Det har ju skett en viss utfasning…

Elm säger att i takt med ålder så blir det svårare att inte tillhöra ett a–lag. Depressioner i branschen är inte ovanligt och blir allt vanligare.

– Jag tror inte många förstår eller tänker på att det påverkar spelare i så hög grad. Nu har jag varit på båda sidor, känner vilken enorm skillnad det är. Man tillhör, ändå inte. Besvikelsen är lika stor varje gång man inte blir uttagen fast man innerst inne vet att man inte är hundra procent. Man är ju lite trög på det sättet.

Har du stakat ut framtiden?

– Jag tänker vara pappaledig under stora delar av nästa år, tillbringa tid med barnen, landa och släppa taget om fotbollen, kunna leva ett normalt liv utan alla måsten.

David Elm säger att det förmodligen kommer något bra ur det här beslutet, även om han som många andra är livrädd för vad som väntar i framtiden.

– Det här har varit mitt liv i 14 år, då blir allt annat lite skrämmande. Nu när jag accepterat läget så kan jag uppskatta osäkerheten och känna mig fri på ett annat sätt.

David Elm har spelat 199 allsvenska matcher i sin karriär. Tankarna går till den 5 november.

– Några minuter mot Djurgården och jag skulle vara överlycklig.

Är Nanne så snäll?

– Viktigast är förstås laget. Är allt klart kanske det går att spela på någon sentimental sträng hos honom. Jag är redo, inte för 90, men kanske en kvart.

Fakta

David Elm

Född: 10 januari 1983.

Födelseort: Broakulla, Algutsboda församling.

Bor: Dunö, Kalmar.

Familj: Fru Minna, barnen Alve 6 år, Maja 3 år och Mille 1 år.

Position: Anfallare.

Klubbar i karriären: Johansfors IF - 1999, Helsingborgs IF 1999-2000, Nybro IF 2001-2003, Emmaboda IS 2003, Falkenbergs FF 2004-2006, Kalmar FF 2007-2009, Fulham 2009-2011, Elfsborg 2011-2013, Kalmar FF 2013-2017.

Säsonger i Kalmar FF: Åtta.

Allsvenska säsonger/mål: 199/38.

Visa mer...