Sport

Elm flyttar hem: "Det blir en omstart"

KALMAR Artikeln publicerades
3 bilder
Foto:Mats Holmertz

Rasmus Elm flyttar hem till Kalmar.

Kontraktet med CSKA Moskva har brutits.

– Nu blir det en omstart, säger 26-åringen.

För den lokala sporten bryter nu fotbollsstjärnan tystnaden om sin magåkomma som hindrat honom från spel det senaste halvåret, om avslutet med den ryska mästarklubben och framtiden i Kalmar.

Runt nyår kom vi överens om att det var det här alternativet som fungerar bäst både för mig och CSKA. Ingen av oss har tid att vänta på varandra. Jag får lugn och ro att bygga upp kroppen igen utan att känna press att snabbt komma tillbaka. Det var ett gemensamt beslut, säger Rasmus Elm när Sporten träffar honom i centrala Kalmar.

Magproblem har stört Rasmus Elm under stora delar av hans karriär. Efter förra säsongen i Ryssland kände han sig rejält sliten och mittfältaren tackade också nej till sommarens två träningsmatcher mot Danmark och Belgien. Elm kände att han behövde vila men det blev ett mycket längre uppehåll än vad han kunde tro.

– Först kändes det bättre men sedan lite sämre. Så blev det bättre men sämre igen. Då kände jag att det är ingen idé att börja spela om det inte är roligt för det är inte kul att göra något om man inte känner sig pigg. Jag bestämde mig för att det får ta den tid det tar för nu ska jag bli frisk.

Rasmus Elm har inte tränat på fem månader men säger nu att han sakta men säkert känner sig bättre och bättre. Han har börjat styrketräna och springa så smått.

– Det är dags att väcka musklerna igen. Det är några kilo som saknas. Jag var inte så stor innan heller så det blir märkbart när man tappar muskelmassa.

Det senaste halvåret har Rasmus Elm pendlat mellan Moskva och Sverige. Här hemma har han fått läkarvård men någon exakt diagnos på den oroliga magen finns inte.

– Jag har haft problem med en dålig eller känslig mage tidigare. I grund och botten är det nog samma problem men sedan har det byggts på i och med att jag har pressat kroppen rejält då jag spelat en längre tid när jag har varit sämre. Jag har inte lyssnat riktigt på kroppen.

– Det är irriterat i tarmen och det är svårt att sätta fingret på något speciellt utan det är många bitar som byggts ihop som gjort att jag mått dåligt. Gluten har jag intolerans mot men det är lätt att påverka om man som jag är medveten om det.

I ett läge där Rasmus Elm inte känt sig helt frisk berättar han också hur han den senaste tiden lättare känt sig påverkad av yttre faktorer.

– Vanligtvis är det inget problem men när jag känt att magen inte varit okej har det blivit en press att prestera vare sig det handlar om klubblag eller landslag. Men att jag inte skulle trivas i Moskva stämmer inte alls. Vi har haft det väldigt bra där, hela familjen.

26-åringen från Broakulla som i Ryssland blev utsedd till ligans bästa mittfältare och var med att spela hem två ligatitlar, en cup och två supercuper vill nu inget annat än att bli helt frisk för att kunna spela fotboll på högsta nivå igen.

– När jag har varit lite sjuk hela tiden så har det blivit ett normaltillstånd för mig. Jag kanske har varit 80 procent okej vilket jag nu när jag har varit ifrån fotbollen ett tag ser annorlunda på. Det är inte värt att hålla på så här när det bara är halvkul även om det gått bra för mig och för laget.

– Tanken och önskan har aldrig varit att vara här nu utan jag hade helst velat vara frisk och spelat med CSKA men det blir inte alltid som man tänkt sig. Nu blir det en omstart där jag i lugn och ro vill bygga upp mig igen.

Har du mått så dåligt att du tänkt sluta helt med fotbollen?

– Nej, jag har aldrig tänkt tanken att lägga av. Vissa saker har överdrivits rejält i media. Så illa har det inte varit.

Hur har du mått mentalt från att på ett år varit en hyllad landslagsstjärna till att nu inte veta om och när du kan spela igen?

– Visst har det varit frustrerande att inte kunna spela men fotbollen har aldrig varit det viktigaste i mitt liv. Jag har en familj och andra intressen som jag tycker väldigt mycket om så det har säkert gjort allt lättare

Du har tidigare inte velat ge intervjuer men nu väljer du att tala ut för oss. Varför denna tystnad tidigare som spär på spekulationer?

– Jag har känt att jag inte haft något att vinna på att prata om det här. Jag har varit med förr och vet hur det funkar att det skrivs saker ändå. Spekulationer är jag så van vid och de skadar inte mig längre. De som jag vill ska veta vad som ska hända vet, för de har jag redan berättat för.

Har Kalmar FF och du nu diskuterat framtiden?

– Nej de har ju inte vetat om detta förrän nu. Det är så nytt för mig också så jag har inte funderat så mycket mer än att jag flyttar hem en period och vill inget annat än att bli helt frisk.

Men skulle du tänka dig en återkomst till KFF och allsvenskan redan nu?

– Det har alltid varit tanken att komma hem och spela med Kalmar och bröderna igen men jag kan inte spela om jag inte är frisk. Vi får se. Det går inte att säga något om det i dagsläget.

Din agent Patrick Mörk lär få en hel del att göra nu när du är utan kontrakt?

– Kanske men det är inget som är aktuellt nu ändå. Det kan bli så att jag inte kan spela alls på ett helt år från maj till maj och behöver kroppen det så tänker jag ge den det. Jag vet att jag har månader kvar av uppbyggnad innan jag kan spela igen. Jag siktar på att komma upp på den högsta nivå jag kan igen men vet inte alls om jag vill ut i proffslivet igen. Jag måste hitta glädje och motivation och så beror det på hur kroppen svarar på träningen.

Här ger Kalmar FF:s sportchef Thomas Andersson Borstam sin syn på Rasmus Elms besked om framtiden!

FAKTA

Rasmus Elm

Född: 17 mars 1988.

Klubbar: Johansfors IF, Emmaboda IS, Kalmar FF (2005-09), AZ Alkmaar (2009-12), CSKA Moskva (2012-15).

Meriter: Svensk mästare 2008, rysk mästare 2013 och 2014, Svenska Cupen 2007, ryska cupen 2013.

Landskamper: 39.

Mål i landslaget: 4.

Landslagsdebut: 24 januari 2009, Home Depot Center: USA-Sverige 3–2. Inbytt i 62:a minuten.

Senaste landskamp: 19 november 2013, Friends Arena: Sverige-Portugal 2–3. Utbytt i 46:e minuten.

Aktuell: Brutit kontraktet med CSKA Moskva. Har inte tränat på fem månader och flyttar nu hem till Kalmar igen. Men fotbollsframtiden är oviss.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern-OT och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.