Sport

Efter IKO:s succé – nu tvingas klubbchefen cykla till Varberg

Oskarshamn Artikeln publicerades
IKO-fantasterna Ulf Johansson och Roland Johansson fick IK Oskarshamns klubbchef att gå med på ett vad när IKO låg sist i september. Nu förbereder sig trion för att cykla till Varberg.
Foto:Roger Carlsson
IKO-fantasterna Ulf Johansson och Roland Johansson fick IK Oskarshamns klubbchef att gå med på ett vad när IKO låg sist i september. Nu förbereder sig trion för att cykla till Varberg.

IKO hade inlett säsongen bedrövligt. Då ingick klubbchefen Martin Åkerberg ett vad med IKO-fantasterna Ulf Johansson och Roland Johansson. I maj cyklar trion 30 mil – till Varberg.

För att hitta ursprunget till det till synes galna påfundet får vi backa bandet till den 19 september 2015. Maxis chef P-O Ohlsson hade stor 60-årsbaluns på Forum med Charlotte Perrelli på scen. Alla anställda var inbjudna med respektive. Det gjorde att IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg var på plats, då hans hustru Matilda arbetar på varuhuset.

Sent på kvällen utmanade IKO-fantasterna Ulf Johansson och Roland Johansson klubbchef Åkerberg – om IKO slutade femma eller bättre skulle trion cykla till Varberg.

Sagt och gjort. De tog i hand och trodde aldrig att de skulle behöva infria löftet.

Fem månader senare står det klart att IKO efter en fantastisk säsong slutar sämst fyra i allsvenskan.

– Det kändes helt ofarligt där och då. Jag var knäckt efter förlusterna och det kändes som en utopi att vi skulle komma topp fem. Men där ser man hur fort det kan svänga i sportens värld. Jag får tacka laget för strapatsen och det är med glädje jag sätter mig på hojen, säger IKO-klubbchefen.

Avståndet från Oskarshamn till Varberg – om man cyklar via Målilla, Vetlanda och Värnamo – är knappt 30 mil. Eller nästan exakt en Vätternrunda.

– Vi har räknat med att det ska ta lite drygt ett halvt dygn. Tanken är att komma i väg i slutet av maj, säger Åkerberg.

52-årige Roland Johansson har tränat kondition kontinuerligt. Värre är de med de andra två.

– Jag hade dålig kondition innan, men det senaste året har det varit så turbulent inom föreningen och jag har inte tränat alls. Jag har försämrat fysiken och sedan har det växt ut något här, säger 29-årige Åkerberg och klappar sig på magen.

– Jag har kört lite på en motionscykel, annars är min senaste idrottsmerit att jag spelade fotboll i Berga. Eller spelade och spelade. Jag var avbytare i b-laget..., säger Ulf Johansson, 62 år.

Martin Åkerberg fasar för strapatsen.

– Människan funkar ju så att hon förtränger sånt man inte vill stå för och jag har verkligen försökt förtränga det här. Men nu har det blivit en grej på sociala medier och vi påminns ständigt om det. Det lär väl inte bli mindre efter den här artikeln.

Inom trion råder lite delade meningar huruvida vadet gäller enkel väg eller tur och retur.

– Jag kommer köra fram och tillbaka, det var det vi sa, säger Roland bestämt.

– Fram och tillbaka? Aldrig, det räcker så gott med att cykla dit, menar Ulf.

– Vi får se. Kan vi cykla dit på fredagen, ta en dag i Varberg på lördagen och sedan cykla hem på söndagen så är det kanske inte omöjligt att vi kör fram och tillbaka, öppnar Åkerberg.

Hur ska ni fira när ni kommer fram?

– Jag slänger cykeln i sjön och går och lägger mig bredvid Bockstensmannen, säger Ulf Johansson och skrattar.