Effektivt MFF krossade Kalmar

Åttonde raka trepoängaren ger Malmö FF slagläge i kampen om Europaplatserna nästa säsong.
Efter 4–0-krossen hemma mot Kalmar är dock SM-guldet fortsatt avlägset för det regerande mästarlaget.
Malmö • Publicerad 23 september 2018
Malmö FF:s Arnór Traustason jublar tillsammans med Romain Gall efter sitt andra mål (3–0) hemma mot Kalmar. Även Gall gjorde mål när MFF vann med 4–0.Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter AIK:s derbyseger (1–0) mot tabelltvåan Hammarby har Solnaklubben fortsatt ett grepp om SM-guldet. Tabellfyran Malmö FF har med åtta allsvenska omgångar kvar att spela fortsatt åtta poäng upp till serieledaren AIK.

Skåningarna själva tog en storseger mot Kalmar på hemmaplan med 4–0 och har nu åtminstone kampen om andra- eller tredjeplatsen i egna händer. MFF (43 poäng) har nämligen tvåan Norrköping (45) och trean Hammarby (44) kvar att möta – liksom AIK (51).

Mot Kalmar fick fem spelare chansen jämfört med torsdagens 0–2-förlust borta mot belgiska Genk i Europa League-premiären. Fyra av dem grundlade MFF:s seger redan i den första halvleken.

I den 16:e minuten slog vänsteryttern Egzon Binaku ett inlägg som Arnór Traustason lyckades nickskarva in bakom Lucas Hägg Johansson.

En dryg kvart senare snappade Romain Gall upp en boll utanför straffområdet och hans studsande avslut letade sig in bakom Hägg Johansson fram till 2–0. Ett avslut Kalmarmålvakten nog borde ha avvärjt.

Tre minuter före pausvilan stängde islänningen Traustason matchen definitivt när han fick en tå på högeryttern Eric Larssons låga inlägg från kanten.

Halvtidsledningen var något i överkant. För Kalmar hade mycket boll och var ytterst nära att reducera bara minuter efter Galls 2–0-mål. Tobias Eriksson dundrade då bollen i underkanten av ribban och det var svårt att avgöra till och med på tv-repriserna om bollen var över mållinjen eller inte.

I andra halvlek fick sommarförvärvet Walter Viitala göra debut för MFF mellan stolparna efter att Johan Dahlin hade fått en smäll mot huvudet. Kalmar lyckades dock inte spräcka finländarens nolla och i stället fastställde Markus Rosenberg, som är avstängd i nästa omgång mot Norrköping, MFF-segern till 4–0 inför 15 584 åskådare.

Förlusten mot Genk gjorde att Uwe Röslers förlustfria svit sedan i somras stannade på 17 raka tävlingsmatcher. I allsvenskan är dock den tyske tränaren fortsatt obesegrad. MFF har nu åtta raka vinster och tio raka utan förlust i allsvenskan med Rösler som tränare. På de fem senaste matcherna har Malmö 18–2 i målskillnad.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal matcher utan förlust för MFF med Uwe Rösler som tränare.