Sport

Drömläge för IKO – efter jättedrama på Hovet

Stockholm Artikeln publicerades
IKO kvitterade sent på Hovet, avgjorde på straffar och skaffade sig ett kanonläge inför sista omgången av slutspelsserien.
Foto: Björn Alexanderson / Pic-Agency
IKO kvitterade sent på Hovet, avgjorde på straffar och skaffade sig ett kanonläge inför sista omgången av slutspelsserien.

Straffseger mot AIK. Drömläge inför sista omgången. ”Nu har vi det i egna händer”, säger kvitteringshjälten Niclas Johansson.

Fakta

Ishockey, slutspelsserien

AIK–IK Oskarshamn 1–2 (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1)

Visa mer...

Förutsättningarna på Hovet blev extremt tillspetsade i slutet. Matchen i Scaniarinken var färdigspelad, Södertälje vann med 1–0 mot Björklöven.

Det gjorde att segraren på Hovet skulle sitta i förarsätet inför söndagens sista omgång.

AIK hade varit det bättre laget och ledde rättvist med 1–0 efter två perioder.

Men i sista akten hitta IKO plötsligt något och åt sig in i matchen. 17.39 in i tredje perioden kom så den förlösande kvitteringen. AIK:s Mattias From hade just bränt ett friläge. Då vände spelat. En AIK-back slarvade. Marcus Persson hittade Niclas Johansson som skickade in 1–1 i nättaket.

– Jag vet i fan vad backen sysslade med, men vi kom tre mot en. Jag slog med klubban i isen och ”Pajen” (Marcus Persson) la en bra passning. Jag sköt så snabbt jag kunde och den satt, säger Niclas Johansson.

1–1 stod sig. Förutsättningarna nu var – vinnaren tar allt.

– Jag frågade tränarna om förutsättningarna, så jag visste vad som gällde. Att vi var tvungna att vinna. Det är små marginaler, men det visar också vilken härlig grupp av människor vi är, alla drar åt samma håll, säger Niclas Johansson.

En mållös förlängning gav straffar. Lagen brände två var. I sista straffomgången fintade Marcus Björk bort Erik Källgren i AIK-kassen. När sedan Jesper Frödén brände sin kunde IKO kvittera ut två poäng.

I tabellen innebär segern att IKO med en omgång kvar leder på nio poäng, lika många som Södertälje och AIK. IKO har dock fyra mål bättre målskillnad än SSK och sju bättre än AIK och dessutom avsågade Almtuna kvar att möta hemma.

– Det är klart att det är ett jättebra läge. Samtidigt ska vi möta ett Almtuna som inte har något att spela för och kan göra vad fan de vill. Det kommer krävas att vi gör tre perioder som tredjeperioden mot AIK.

Niclas Johansson passar också på att skicka en passning till vad han tror kan bli avgörande på söndag – publiken.

– Jag hoppas verkligen att oskarshamnarna sluter upp och kommer till hallen på söndag och hjälper oss att spela hem det här.