Sport

Dokument: Håkan Hellström höll på att sänka IK Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
För tio år sedan höll Håkan Hellström, högst ofrivilligt, på att sänka IK Oskarshamn. IKO hade hoppats på uppemot 4 000 personer. ”Under tusen personer var det i alla fall, det är jag ganska säker på”, säger nuvarande klubbchef Martin Åkerberg om konsertfiaskot.
Foto:Mikael Algotsson
För tio år sedan höll Håkan Hellström, högst ofrivilligt, på att sänka IK Oskarshamn. IKO hade hoppats på uppemot 4 000 personer. ”Under tusen personer var det i alla fall, det är jag ganska säker på”, säger nuvarande klubbchef Martin Åkerberg om konsertfiaskot.

Numera är han Sveriges största artist. I helgen spelar han på Ullevi inför 140 000 personer.

Annat var det för tio år sedan.

Då höll Håkan Hellström, högst ofrivilligt, på att sänka IK Oskarshamn.

För tio år sedan var Arena Oskarshamn relativt nyinvigd. Förhoppningen från kommunens sida var att det skulle arrangeras konserter med rikskända artister i den nya, flådiga arenan.

Samtidigt sökte IK Oskarshamn nya inkomstkällor.

Sagt och gjort.

Under vintern 2005 slog IKO sina kloka huvuden ihop med det lokala företaget Axlight AB. Konsertplanerna var högtflygande. Flera konserter planerades.

På en presskonferens den 28 december presenterades första namnet: Håkan Hellström.

Göteborgaren var stor redan då. Dock inte i närheten av hur folkkär han är i dag. Den här lördagen och söndagen gör han som bekant två utsålda konserter på Ullevi i Göteborg inför närmare 140 000 personer.

Annat ljud i publikskällan var det den 11 mars 2006.

Inför konserten sade IKO att de behövde 3 000 personer för att nå break even, det vill säga gå jämnt upp. De hade fått dispens att ta in över 4 000 personer kvällen till ära.

Ett aningen naivt mål, kan tyckas.

– Problemet var att affären med Hellström prissattes efter hur stor arenan var. Vi fick betala väldigt mycket bara för att vi hade en stor arena. Samma vår spelade han på ställen som tog tusen personer och de betalade naturligtvis mycket mindre än vad vi gjorde. Vi var ju helt orutinerade på det här med att arrangera konserter, vi kunde ju inte det, säger Niklas Lundin, som var ordförande i klubben då.

Någon officiell publiksiffra från spelningen i Arena Oskarshamn släpptes aldrig, men bortsett från en halv hockeyzon längst fram vid scenen ekade det tomt bland ishallsbetongen.

– Under tusen personer var det i alla fall, det är jag ganska säker på, säger IKO:s nuvarande klubbchef Martin Åkerberg.

Efterspelet blev dramatiskt.

Konserten arrangerades primärt för att täcka upp för en publikmässigt svag säsong. På grund av Hellströmfloppen hamnade klubben i en akut ekonomisk kris och elitlicensen äventyrades.

I en intervju i OT den 14 mars 2006 sade dåvarande klubbchefen P-O Lundin:

– Det är illa. Mycket illa. En ekonomiskt dålig säsong blev ännu sämre. Vi måste vidta extra åtgärder för att se hur vi ska få ekonomin i balans.

Några exakta siffror hur mycket back IKO gick på konserten kom aldrig fram, men på årsmötet i maj samma vår presenterades ett minus på totalt 350 000 kronor.

Niklas Lundin:

– Vi arrangerade ju konserten för att rädda elitlicensen. Vi hade kört IK-festen i ishallen ett par gånger och det hade gått bra. Vi tyckte inte att Håkan Hellström kändes som någon chansning. Vi såg det som en investering, lättförtjänta pengar, säger Niklas Lundin och fortsätter.

– Problemet var att den kvartsmiljon vi hade tänkt oss att tjäna i stället blev ett minus på kanske 300 000–400 000 kronor, jag minns inte exakt. Differensen blev ju stor och det slog hårt mot budgeten. Sedan ska man komma ihåg att det är tio år sedan. En halv miljon var väldigt mycket pengar då.

Faktum är att IKO även hade långt gångna planer på ytterligare en stor konsert. Tanken var att The Cardigans skulle spela någon månad efter Hellström.

– Men det var tur att vi inte bokade dem, då hade vi väl drunknat. Vi bestämde oss för att inte göra det när vi såg att oskarshamnarna inte köpte några biljetter till Hellström-konserten, sa P-O Lundin i OT den 14 mars 2006.

Enligt en undersökning som IKO gjorde visade det sig att merparten av besökarna kom från andra städer.

– Håkan var ju stor redan då och fyllde arenor på många ställen. Men här funkade det inte. Och det var främst oskarshamnarna som inte kom.

Niklas Lundin tror också att mentaliteten har ändrats under de här tio åren.

– Ja, det här var ju i en tid då allt i Oskarshamn skulle vara gratis. Sedan dess har oskarshamnarna, inte minst tack vare Latitud 57, vant sig att man får betala om ska se en bra konsert.

Hur är din relation till Håkan Hellström i dag – kan du lyssna på honom utan att tänka på det här?

– Haha, jag har en ganska bra relation till honom. Han kan ju inte sjunga, men jag gillar soundet. Annars lyssnar jag mest på Kent just nu. Jag ska se två spelningar på avskedsturnén i höst.

Nuvarande klubbchefen Martin Åkerberg var då nyanställd kanslist i klubben. Han har dock fått känna av efterverkningarna av floppkonserten med Håkan Hellström långt efteråt.

– Jag hade ju ingen som helst insyn då, men det var ju en jättestor ekonomisk smäll för både klubben och vår bank. Det gjordes en uppgörelse med banken som räddade hela situationen och det har vi fått bära med oss i stort sett fram till nu. Även om det varit en surdeg för oss, så är det inget som går att vara bitter över. Klubben försökte hitta en inkomstkälla och i grunden var det ett gott initiativ, säger nuvarande klubbchefen.

Det har gått tio år nu – kommer ni att ge er på något liknande i framtiden?

– Nä, det tror jag inte. Man ska nog inte göra för stora utsvävningar utanför kärnverksamheten. Sedan är inte Be-Ge Hockey Center anpassat för exempelvis konserter. Det är dyrt att hyra och medför så mycket andra kostnader förutom själva kostnaden för artisten, säger Martin Åkerberg.

Fakta

Håkan Hellström i Oskarshamn

När? 11 mars 2006.

Var? Arena Oskarshamn, som numera heter Be-Ge Hockey Center.

Publik? IKO hade fått dispens att ta in över 4 000. De behövde 3 000 för att gå jämnt upp. Det kom inte ens 1 000.

Kritik? Barometern/Oskarshamns-Tidningens recensent Henrik Rydström gav spelningen full pott – fem fjädrar.

Efterspel? IK Oskarshamn skakades i grundvalarna av konsertfiaskot. Extraordinära insatser krävdes för att rädda elitlicensen. En uppgörelse gjordes med banken och Hellströmfloppen har varit en ekonomisk kvarnsten ända fram till nu.

Visa mer...