Annons

Djurgårdssupportrar tog sig in på planen – misstänks för brott

Ett 50-tal Djurgårdssupportrar beträdde Guldfågeln arenas plan i söndags. Nu misstänks de för brott mot ordningslagen.
– Vi kände till att risken fanns, säger Jonas Svendsén, säkerhetsansvarig i Kalmar FF.
Kalmar • Publicerad 7 november 2017
Djurgårdsklacken under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Kalmar FF och Djurgårdens IF på Guldfågeln Arena.
Djurgårdsklacken under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Kalmar FF och Djurgårdens IF på Guldfågeln Arena.Foto: Patric Söderström/TT

Det var i samband med söndagens allsvenska match på Guldfågeln arena mellan Kalmar FF och Djurgården som flera supportrar till Djurgården tog sig in på planen vid ena målet.

50 stycken supportrar till Djurgården är nu misstänkta för brott mot ordningslagen. Två personer till är misstänkta för samma brott men i samband med ett av Djurgårdens mål.

Annons

– Vi har ingen misstänkt än, men det finns dokumenterat på film. Förundersökning är inledd i samtliga fall, säger Robert Loeffel, pressinformatör hos polisen.

Jonas Svendsén, säkerhetsansvarig i Kalmar FF.
Jonas Svendsén, säkerhetsansvarig i Kalmar FF.Foto: Pia Andersson Hobert

Jonas Svendsén är säkerhetsansvarig i Kalmar FF. Han bekräftar händelserna.

– Det stämmer. Det var ett 50-tal supportrar som en ganska lång stund efter matchen tog sig in på plan och firade framför deras mål tillsammans med spelarna. De dansade och skuttade och hade någon banderoll. Sedan hoppade de tillbaka upp på läktaren, säger Jonas Svendsén.

Har det här hänt på Guldfågeln förut?

– Nej, det har jag aldrig varit med om. Vi har hela tiden haft en dialog med Djurgården om olika scenarier. Vi kände till att risken fanns om en invasion och vi påtalade för Djurgården att det inte är tillåtet.

Också bengalbränningen under Kalmar FF–Djurgården har blivit en snackis efter helgen. Sammanlagt brände Djurgårdsfansen av runt 100 bengaler innan och under matchen.

– Den var omfattande. Problemet är att vi enligt lag inte får göra en omfattande visitation av besökarna, utan en ganska reducerad variant. Därför är det möjligt för de supportrar som vill ta in dessa att också göra det, säger Svendsén.

– Vår inställning är att det inte är tillåtet enligt vårt regelverk. Man kan tycka att det är stämningshöjande, men det är inte tillåtet och vi arbetar efter det.

Hur känns det då när bengalbränning ändå förekommer?

– Lite frustrerande ändå. Vi jobbar i en svår situation där vi gör allt vi kan och har en dialog med supportrarna. Samtidigt kan vi som sagt inte visitera fullt ut, bengaler kommer in ändå.

Supportrar till Djurgården är också misstänkta för att ha sprejat och klistrat upp lappar i urinoaren, i toalettbåsen och på väggarna vid bortasektionen. Enligt polisanmälan kommer skadegörelsen kräva sanering av området.

Hjalmar TellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons