Sport

De kan vinna idrottspriset på Oskarsgalan

Oskarshamn Artikeln publicerades
För elfte gången ska priset för årets idrottsprestation i Oskarshamns kommun utses. Priset delas ut på Oskarsgalan. På bilden tar Craftstaden emot priset 2015.
Foto: Per Hammenvik
För elfte gången ska priset för årets idrottsprestation i Oskarshamns kommun utses. Priset delas ut på Oskarsgalan. På bilden tar Craftstaden emot priset 2015.

Den 6 april är det dags för den elfte upplagan av ­Oskarsgalan. Nu är det klart vilka tre kandidater som är nominerade till det ­prestigefyllda idrotts­priset.

Fakta

2017: Alexander Kullberg, bågskytte.

2016: Rebecka Sterniša Bellander, rullstolstennis.

2015: Craftstadens IBK, innebandy.

2014: Uffe Eriksson, ­rallycross.

2013: Oskarshamns AIK, fotboll.

2012: FC Oscarshamn, fotboll.

2011: Conny Karlsson, fotboll.

2010: Jimmie Sjöberg, bowling.

2009: Kalle Svensson, enduro.

2008: Stjärnan, bandy.

Visa mer...
IK Oskarshamn.
Foto: DANIEL SVENSSON
IK Oskarshamn.
Petronella Ekroth.
Foto: Anders Wiklund/TT
Petronella Ekroth.
Oskarshamns AIK.
Oskarshamns AIK.

Det är elfte gången som priset för Årets idrottsprestation delas ut i samband med Oskarsgalan.

Genom åren har priset gått till åtta olika idrotter, endast fotbollen har tilldelats priset mer än en gång.

– Det är bara att titta på vinnarna genom åren och spridningen på idrotter. Det är enkelt att konstatera att det är väldigt hög nivå på idrotten i Oskarshamns kommun, säger fritids­chefen Daniel Stenberg, som även är juryordförande.

Juryn, som även består av Ulrika Ringström, Smålands­idrotten, och Christian Gustafsson, Oskarshamns­-Tidningen/Nyheterna, höll nyligen ett jurymöte där ett tiotal kandidater gallrades ner till tre slutkandidater.

Som vanligt är det ett tufft jobb för juryn.

– Det är alltid ett svårt och omfattande arbete att utse först slutkandidaterna och sedan vinnaren. Frågan är om inte det här är det bästa året hittills sett till nivån på de nominerade, säger Daniel Stenberg.

Fakta

Idrottspriset

Kriterier: Delas ut till en individ eller ett lag som under året utfört en imponerande och enastående idrottslig ­insats utöver det vanliga eller förväntade. I bedömningen ska prestationer i seniorsammanhang eller äldre junior­klasser bedömas och individen eller laget ska ha en ­tydlig anknytning till Oskarshamn. fördel ska laget ­eller ­individen bo eller utöva idrotten på orten.

Jury: Daniel Stenberg, fritids­chef (juryordförande), Ulrika Ringström, Smålands­idrotten, Christian Gustafsson, Oskarshamns­-Tidningen/Nyheterna.

Delas ut: På Oskarsgalan den 6 april.

Visa mer...

Vinnaren utses vid ett stängt jurysammanträde vecka 10.

– Det är sannerligen inte enkelt, utan brukar landa i långa överläggningar innan omröstningen. Det gjordes många fina prestationer under 2018, men nu tycker vi att vi har hittat tre mycket värdiga kandidater. Alla har i olika mening svarat för ­prestationer utöver det vanliga och det känns ­ riktigt roligt. Det kommer att krävas både en och två koppar kaffe när juryn samlas för att utse vinnaren, säger Stenberg och skrattar.

Precis som i fjol hålls ­galan i Oscarsgymnasiets b-hall.

Fakta

Nominerade

Oskarshamns AIK, fotboll

Största framgången i Oskarshamnsfotbollens historia. OAIK slutade tvåa i division 1 södra och ställdes i kvalet till superettan mot Varbergs Bois. I första kvalmatchen vann OAIK med 4-2 inför över 2 000 åskådare på Arena Oskarshamn. Varberg vann returen och hängde kvar i superettan tack vare fler gjorda bortamål.

Petronella Ekroth, fotboll

Rödsle BK-produkten, som är uppvuxen i Oskarshamn, gör en spektakulär resa i fotbollsvärlden. Värvades i juli till jätteklubben, tillika italienska mästaren, Juventus –en dag efter att Ronaldo hämtades in från Real Madrid. Förutom att Petronella är en stor profil utanför planen – nyligen blev hon utsedd som en av profilerna i Uefa-kampanjen #WePlayStrong – så har hon också tagit en ordinarie plats i "Juve".

IK Oskarshamn, ishockey

2018 var sportsligt bästa året hittills i föreningens snart 50-åriga historia. Efter en sjundeplats i allsvenskan satte laget högsta fart. Vann slutspelsserien, före klassikerna Södertälje, Björklöven och AIK. Pressade sedan Leksand till en avgörande match och var bara en seger från en avgörande matchserie till SHL. Under sommaren byttes i princip hela laget ut. Resultatet? Ännu bättre. IKO dominerade allsvenskan under hösten och ledde serien när 2018 blev 2019.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.