Sport

Cykelstjärnan jagar första segern i Kalmar

KALMAR Artikeln publicerades
Cameron Wurf från Tasmanien i Australien är loppets i särklass bästa cyklist och kommer om inget oförutsätt händer leda efter cyklingen. Sedan är frågan om han håller ända in i mål?
Foto:Suvad Mrkonjic
Cameron Wurf från Tasmanien i Australien är loppets i särklass bästa cyklist och kommer om inget oförutsätt händer leda efter cyklingen. Sedan är frågan om han håller ända in i mål?

Han har fört fram Ivan Basso till seger i Giro d'Italia.

De senaste veckorna har han legat i träning med fyrfaldige Tour de France-vinnaren Chris Froome.

Nu vill Cameron Wurf, 34, själv vinna Ironman Kalmar.

Proffscyklisten från Tasmanien söder om Australien är i Sverige för första gången.

När Sporten träffar honom på fredagen så har han precis hämtat ut sin nummerlapp.

– Hur det blir med cyklingen för mig framöver beror lite på hur det här året med triathlon går. Jag har gjort fyra Ironman varav två tidigare i år, berättar den största stjärnan i fältet.

Cameron Wurf började sin karriär med rodd. 2004 var han med i OS i Aten men han växlade därefter snabbt om från armkraft till cykel och benkraft.

– Allt handlar om vad du har på insidan och vad din motor klarar av, säger Cameron Wurf, och pekar mot hjärtat.

Han har kört de stora cykelloppen världen över med ett italienskt team och hans jobb har flera gånger varit att hjälpa fram stallets stjärna Ivan Basso till segrar.

– Nu när man blivit äldre så har jag känt att jag inte bara vill hålla på med att föra fram andra att lyckas, jag tröttnade lite på den rollen. Ironman och triathlon gör jag bara för min egen skull men det kanske är så att jag längtar tillbaka till cyklingen för jag är riktigt bra på det, säger Cameron Wurf, som blir lite frågande när han hör att cykelbanan i Kalmar är knixig och att han behöver ligga på bromsen inför flera snäva kurvor.

Den senaste månaden har Wurf varit i Europa och hårdtränat inför Ironman Kalmar.

– Jag har tränat med Chris Froome i bergen i Frankrike på gränsen till Schweiz. Sedan åkte vi till Monaco en vecka där det blev simning och löpning för mig. Det har varit varmt och är betydligt svalare här.

Hur ser din plan ut i Kalmar på lördag?

– Den är enkel. Jag vill vara med så långt fram i simningen som möjligt och jag kommer nog aldrig att vinna ett Ironman om jag inte är i ledningen efter cyklingen. Målet är att köra på hårt.