Sport

Christian Gustafsson inför den historiska matchen: Leksand blir något helt annat

Krönika Artikeln publicerades
Foto: Erland Segerstedt / TT

Det är med IK Oskarshamn i SHL, som det var i allsvenskan.

Man får ta det onda med det goda. …

Det är bara att det onda gör mycket ondare i SHL.

Vad är du för en dysterkvist, undrar ni när ni läser ingressen? IK Oskarshamn begick väl en strong SHL-debut i lördags, eller? Poäng, med mersmak, borta mot giganten Skellefteå AIK. Efter en omgång är IKO Sveriges bästa Smålandslag. Före HV71, före Växjö Lakers.

Vad begär du krönikörsdrummel?

Lugn. Jag ä-r impad.

IKO visade sig vara lite som den danske fotbollsspelaren Kim Vilfort var på sin tid.

Exakt lika bra mot Silkeborg borta i omgång 19, som mot Die Mannschaft i EM-finalen på Ullevi.

Allsvenskan eller SHL, Almtuna hemma eller Skellefteå borta – so what?

Under ordinarie tid skulle jag till och med säga att IKO, i en spelmässigt jämn match, var det lite bättre laget. Det som vägde över till IKO var att de skapade sina egna chanser, medan Skellefteå mest fick sina till skänks.

Inte minst vid målen. Det var helt enkelt frapperande att se hur IK Oskarshamn bjöd bort segern.

Skellefteås Linus Lindström var en av de som tackade för IKO:s bjudningar.
Foto: Erland Segerstedt / TT
Skellefteås Linus Lindström var en av de som tackade för IKO:s bjudningar.

• 1–2-reduceringen. En stressad Pontus Näsén (som hade en tuff SHL-debut, men jag hoppas att tränarna ger honom fortsatt förtroende att dansa på slak lina) spelade, helt enligt direktiv, men helt onödigt, in pucken i trafiken framför eget mål till en pressad Simon Després, som enmeterspassade vidare till en ännu mer uppjagad Robin Söderqvist, som blev av med pucken till Skellefteås Niclas Burström, som skickade upp densamma i krysset. Total bjudning.

• 3–2. Tyler Kelleher gav helt sonika bort pucken på blå i powerplay. Det ska man inte göra, i synnerhet inte till Oscar Möller. Total bjudning.

• 4–4. Jesper Dahlroth skickade, efter att lagkompisen Kelleher satt honom i en knivig situation, en sedvanlig puck från hörnet in framför egen kasse utan att titta. Problemet? Där stod nu plötsligt Skellefteås Robin Alvarez. Returen snajprade norra Sveriges dödligaste vapen – Joakim Lindström – in bakom Fredrik Pettersson-Wentzel. Total bjudning.

Lägg till Simon Després danskfranskkanadensiska skalle som avgjorde matchen, så kan vi konstatera att IK Oskarshamn – utan minsta överdrift – bjöd Skellefteå på fyra mål, som alla kunde ha undvikits, och två poäng.

Håkan Åhlund.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Håkan Åhlund.
”Att ge bort chanser i allsvenskan var en sak. Det gjorde inte alltid så mycket. Man vet ju hur snett Tingsrydsbor skjuter. Att ge bort chanser till Jocke Lindström, ja, det är något helt annat.”

Nu går ju IKO:s taktik ut på att spela med hög risk. Det är själva poängen. Det finns helt enkelt med i kalkylen att motståndarna får en del lägen till skänks.

Men det här kändes bara onödigt.

Kellehers klantiga övermod och Després hjärnsläpp undantar jag, det var något annat. De två giveawaysen i egen zon, däremot.

De kan undvikas.

Att ge bort chanser i allsvenskan var en sak. Det gjorde inte alltid så mycket. Man vet ju hur snett Tingsrydsbor skjuter. Att ge bort chanser till Jocke Lindström, ja, det är något helt annat.

I SHL kostar misstagen multum. Konsekvenserna blir brutala.

De CMore-miljonstinna antagonisterna är så mycket bättre, snabbare och styggare nu. De sitter med jätteflådiga analysavdelningar, som inte gör annat än att kika på hur motståndaren spelar.

Så, om jag får ge några simpla råd: spela som ni gör, men med lite större marginaler.

Lite mer sarg ut, lite mer dynga till icing.

IK Oskarshamns nya lagkapten Johan Alm.
Foto: Erland Segerstedt / TT
IK Oskarshamns nya lagkapten Johan Alm.

Vad ska vi annars dra för slutsatser av premiären? Tja, något större än av träningsmatcherna, men inte mycket. En premiär är en premiär är en premiär, med allt av anspänning och osäkerhet.

Men givetvis var det, i synnerhet efter det deppiga genrepet i Ängelholm, skönt för Håkan Åhlund att få någon slags kvitto.

• • •

I kväll väntar nästa SHL-åtagande för IK Oskarshamn. Historisk urhemmapremiär. Nykomlingsbatalj mot Leksand, hemma i ett Be-Ge Hockey Center mer välfyllt än ”Attraktiva Bengan” på Fotbollsgalan 2007 (ni får googla om ni inte fattar).

Det blir något helt annat än i lördags, det.

Där kändes Skellefteå lite som en lönnfet mellanchef på väg till after work. Leksand – med en respektingivande premiärseger mot Malmö i ryggen – lär stämpla in i Döderhultsvik som en nyutexaminerad kursetta med japansk arbetsetik och nytvättade superhjälteknätofsar.

Lägg till ett presumtivt övertänt hemmalag och 3 275 tisdagssalongs läktarvittnen.

Hörde jag fräsigt?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.