Sport

Christian Gustafsson: Jag hoppas få höra Hans Andersen sjunga

Krönika Artikeln publicerades

SM-final. Smaka på ordet. Det är något skimrande över det. Något ofantligt. Något som får den nostalgiska Sportspegeln- och text-tv-nerven i mig att gå upp i brygga. Jag unnar Dackarna i allmänhet och Hans Andersen i synnerhet att återigen få uppleva det.

Onsdagen den 3 oktober 2007. Jag brukar slänga fram den om någon frågar vad som är det roligaste jag har upplevt som journalist.

Det var den kvällen, på just Ljungheden i Västervik, som Dackarna spräckte en 45 år lång guldlös svit. Den gråtande sportchefen Jörgen Kling ville ta hela världen i sin famn, förarna firade som speedwayförare sällan eller aldrig firar och en salig Hans Andersen – Dackarnaikon redan då – rattade sången på guldfesten i klubbstugan i Målilla. Han var med sina 13 poäng i andra finalen den stora hjälten.

Nu – elva år senare – var både Dackarna och Hans Andersen tillbaka i en avgörande match på Ljungheden.

Och se på fanken. Hans Andersen, som i stora stycken haft en tuff säsong, gjorde det igen. Den här gången körde han klubben i sitt hjärta – han är inne på 15:e (!) säsongen – till en ny SM-final.

Han gjorde det tillsammans med det polska blixtförvärvet Krzysztof Kasprzak, får man säga. Värvningen av polacken föll inte helt i god jord bland Dackarnafansen på diverse forum när han presenterades i veckan. Polackens rykte är skamfilat efter anklagelser om att fuska, vara ett jätteego och bete sig allmänt drullputtigt.

• • •

Det tog dock inte många minuter för den ex-blonderade Lesznosonen – som ser ut som vilken Wallander- eller Beckmördare som helst utan hjälm – att blidka sina nya fans.

Han vann sitt första heat i utklassningsstil. I sitt andra låg han sist, men körde om hela fältet – inklusive en närmast chockad Hans Andersen som fick ställa sig på bromsen som inte finns för att undvika en krasch – och vann ohotat.

Kasprzak – som landade på tolv poäng – visade sig vara en första klassens superersättare för armbrottade Patryk Dudek.

Han kan vara hur otrevlig han vill. Om han nu är det. Speedway handlar, oavsett vad lagledare gafflar om, till hundra procent om att köra snabbt och ingenting om att vara bästis med lagkompisarna. Men vi släpper Kasprzak och återvänder till Hans Andersen.

• • •

Dackeikonen som kom till Målilla 1999. I en speedwayvärld där i princip ingen bryr sig nämnvärt hur det går för deras lag, så tror jag verkligen att han bryr sig hur det går för Dackarna.

Det syns på honom. Hur han sliter för varje centimeter ute på banan.

Hur känslorna spelar över hans anlete efter varje heat. När jag slog följe med honom på innerplan, på väg bort mot den stora Dackarnaklacken, efter semifinalen mot Västervik var han lyckobubblande och pratade om klubben i sitt hjärta, att ord inte kan beskriva känslan och att han lovar att – precis som på guldbanketten 2007, jag bevakade den – sjunga Dackarnalåten om en vecka.

Hans Andersens speedwaykarriär kanske inte blev riktigt vad han hoppats. Men om en vecka kan han bli svensk mästare för andra gången – med klubben i sitt hjärta. Jag skulle unna honom det så kolossalt mycket. Om inte annat för att – återigen – få höra honom guldbankettsjunga Dackarnalåten på sin oefterhärmliga svenskdanska.

• • •

Till sist. Dackarna väljer att börja hemma mot Smederna i finalen. Fansen får således masa sig till Eskilstuna på onsdag om de vill få chansen att fira det som kan bli klubbens femte SM-guld genom tiderna.

Sportsligt möjligen en liten fördel. Men i så fall marginell. Här hade ni chansen att för första gången någonsin få en avgörande SM-final – med allt vad det innebär av potentiell festyra – på hemmaplan.

För mig, ett minst sagt märkligt beslut.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.