Annons

Christian Gustafsson: Christian Gustafsson: Hela stan är i en hockeybubbla

Tittar ni upp mot himlen och ser något som verkar märkligt, så är det inget att oroa sig för. Oskarshamn är inkapslat i en bubbla – en hockeybubbla.
Christian GustafssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 21 mars 2018 • Uppdaterad 22 mars 2018
Christian Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ni minns hur det var när Rederiet rullade på SVT 1.

318 avsnitt. Torsdagar 20.00.

Annons

20 säsonger. Svenska folket bänkade sig troget. Ett par miljoner tittare varje episod i elva år. Visste du inte vad som hade hänt hos Gustav i maskin eller på kontoret i Gamla stan så var du en outsider. Chanslös i snacket vid förmiddagsfikat dagen efter.

Svenska folket inkapslat i en decennielång bubbla med Reidar & Co.

Det är fascinerande med den typen av enande massrörelser. De är inte så vanliga längre i och med Netflixgenerationens inträde, Melodifestivalens förfall, uppluckringen av tv-monopolet och den allmänna individualiseringen av samhället. Vi är vår egen tablå och samlas inte så ofta kring saker längre.

Lägereldarna har slocknat.

• • •

Egentligen är det bara stora idrottsevenemang som kan tända den där lågan mellan varven. En storslammande Sarah Sjöström i en OS-bassäng, en Charlotte Kalla på jakt efter astmakrassliga norskor eller ett svenskt fotbollslandslag med lite VM-flax.

Då sitter vi där igen; runt lägerelden, inne i bubblan.

Nu har bubblan slagit klorna i den småländska ostkusten. Oskarshamn är en inkapslad stad.

Intresset har intensifierats undan för undan. Från febrigt när IK Oskarshamn knep en plats i slutspelsserien, till glödande när Almtuna kläddes av inför öppen ridå i den avgörande matchen i söndags.

Nu håller Oskarshamn med omnejd på att koka över. Jag har upplevt mycket under mina år som reporter, men inte maken till det intresse som just nu pumpas upp kring SHL-kvalet och IK Oskarshamn.

Annons

• • •

Ska du undersöka tänderna så säger inte tandläkaren ”Spricka i B15 i överkäken”, utan ”Vad slarvig nummer 16 var när han tappade pucken i mittzon”.

Släntrar du in på systemet efter jobbet, så blir det snarare snack om Björk och Johanssons kollaboration på offensiv blå, än hur den där fruktiga Amaronen gifter sig med oxfilén.

På bilprovningen får du inte höra att det är vajsing med spindellederna, utan att Tom Linder borde tacklas mer i egen zon.

Och försök passera i genom Flanaden utan att snacka hockey. Stört omöjligt.

Allt handlar om ishockey de här dagarna.

Allt.

• • •

På torsdagskvällen klockan 19.00 släpps pucken i en av de fränaste matcher som någonsin spelats på 0491-mark.

Annons

Be-Ge Hockey Center kommer vara så slutsåld en plåtlåda kan bli. Hade hallen tagit 4 000 hade det varit 4 000.

Det är inte bara de lokala blickarna som riktas mot Oskarshamn den här kvällen, utan hela hockey-Sveriges. Många anser att det här playoffmötet är hetare än SM-slutspelet. Delvis beroende på att vi är långt framme – näst sista steget – i SHL-kvalet. Massor står på spel, inte minst ekonomiskt, med över 40 C More-miljoner runt hörnet.

Men givetvis också avhängigt faktumet att Leksand står på andra sidan.

• • •

Älskade, avskydda Leksand.

En unik förening som berör på alla håll. Förmodligen Sveriges mest älskade hockeylag med fans runt om i hela landet. Men också en klubb som irriterar motståndarsupportrar, som tycker att det gullas med Leksand, att domare ger dem fördelar, att tv-kommentatorer hejar på dem.

Det ger onekligen sting till en redan kryddstark playoff-anrättning.

Allt ljus på Oskarshamn för en kväll, typ.

• • •

Hur går det, då?

Annons

Som jag skrev i krönikan direkt efter tisdagsmatchen: Det här är långt i från över.

Leksand är spelare för spelare bättre än IKO, men känns inte som ett homogent lag där alla drar åt samma håll.

Det krävdes en hoper IKO-misstag (Piispanens mittzonsjabbel, Parkkonens puckout, sex man på isen-utvisningen i sudden) för att dalkarlarna skulle hitta in i matchen.

Tom Linder behövde bara pilla Mattias Ritola lite lätt i skägget för att få Leksands omslagspojke osynlig. Tyske stjärnan Marcel Müller ser mest ut att längta till en vårsolig biergarten. Totalt likgiltig, hans hemjobb vid IKO:s 3–4-mål var skrattretande eländigt.

Sedan behöver det, och nu låter jag som någon slags Bagdad-Bob, inte vara en kolossal belastning att ha sumpat första fajten.

Låt mig utveckla. Säg att IKO hade vunnit uppe i Leksand. Då är jag rätt övertygad på att de blivit fem procent bekväma och dalabjörnen hade varit väckt. Leksand hade vunnit en antiklimaxfajt i Be-Ge Hockey Center och skaffat sig ett Leif Boorkskt momentum.

Nu är läget paradoxalt nog en smula omvänt.

• • •

Jag tror att Björn Hellkvist kommer att skicka ut ett gäng frustande, bålgetingstungna Ferdinands i kväll, alltjämt ilsket svartögda efter Daniel Piettas suddenavgörande i tisdags.

Får IK Oskarshamn tidig utdelning och publiken i ryggen, så kan det här bli ett litet helsicke för Leksand och en allmänt klassisk 0491-kväll, där IKO tvingar fram en helt avgörande playoffmatch.

Annons

Eller så spricker bubblan och säsongen – alldeles oavsett en förträfflig sådan – tar slut.

I vilket fall har vi en av tidernas häftigaste idrottskvällar i Oskarshamn framför oss.

Annons
Annons
Annons
Annons