Annons

Christian Gustafsson: Christian Gustafsson: Det parlamentariska semifinalläget är högst oklart

Regn, förseningar, jättekrascher, försenade färjor och en bruten polsk högerarm som kan vända upp och ner på allt.
Efter den här turbulenta tisdagskvällen citerar jag Håkan Södergren: Det finns inget svårare än att leda med åtta poäng i speedway.
Christian GustafssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 september 2018
Christian Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är som det är med speedway. I synnerhet på höstkanten. Det är småkyligt och allmänt ruggigt och alltid – alltid – regn hängande i luften.

Den här kvällen höll det sig torrt i fem heat, eller knappt en halvtimme. Sedan öppnade sig himlen någon kvart och en kvarts regn innebär evighetslång banpreparering i speedwayvärlden.

Annons

Så först vid pass kvart i nio stod förarna i heat sex uppradade.

Ett avbrott snudd på lika långt som en kortare Liam Neeson-action. Som om det inte var nog med nederbörden, så fick vi bevittna en jättekrasch i elfte heatet, som slutade med att Patryk Dudek fick lämna banan i ambulans.

Enligt Dackarnas lagledare Peter ”PK” Karlsson är armen bruten och polackens säsong över.

Vi återkommer till det.

Men om matchen var långsam så var det åtminstone en som var blixtsnabb. Pawel Przedpelski, Dackarnas polack som anlände till G&B Arena klockan 18.53 – sju skälvande minuter före matchstart.

Ytterligare en försvårande omständighet var att han skulle köra matchens första heat.

Och se på tusan.

Efter tidernas snabbaste omklädning stod mekanikerna redo med varmkörd cykel och Przedpelski kunde, likt en bankrånare efter ett rån, hoppa på cykeln snudd på i farten och rulla fram till starten.

Tio minuter efter ankomst till arenan visade Przedpelski bakdäcket för hyfsade trion Kildemand, Hancock och Vaculik.

Och på den vägen fortsatte det.

Annons

I heat fem tog Przedpelski en ny trea och formen höll i sig även efter den långa regnpausen, då han vann heat sju och tog en femetta tillsammans med Greg Hancock.

Full pott, so far.

Redan här hade den gode 23-åringen från Toruń tagit fler poäng än han gjort i någon elitseriematch under säsongen. Till slut stannade han på 13 av 15 möjliga.

Så vill du ha tips på hur du blir hjälte i en SM-semifinal är det bara att göra som Przedpelski:

Ta en försenad Polenfärja. Plattan i mattan från Karlskrona till Målilla. Anländ sju minuter före matchstart. Gör ditt livs match.

Simple as that.

Matchens förare – Pawel Przedpelski.
Matchens förare – Pawel Przedpelski.

• • •

Nu var det inte bara Pawel Przedpelski som gjorde ett gott kvällsverke för Dackarna. Inte minst det danska sorgebarnet Hans Andersen, som efter en svag säsong plötsligt fick fjutt på metanolen och visade gammalt gott gry. Jag fick nästan gnugga ögonen, nypa mig i gäddhänget och snabbkolla synen när han vann det första nomineringsheatet och fullbordade sin tiopoängskväll.

• • •

En som däremot hade en tung kväll var farbror Greg. I det tionde heatet fick Mr Hancock stryk av – håll i er nu – Västerviks junior Anton Karlsson. För att få perspektiv: När Anton Karlsson föddes år 2000 var Greg Hancock 30 år och hade vunnit ett VM-guld.

Annons

Naturligtvis starkt av Karlsson, men lika självklart något som inte får hända i en SM-semi.

Hade inte Greg Hancock gaskat upp sig och tagit full pott i sina två sista heat så hade det blivit en överkorsad förgasare. Nu kommer den gamle jänkaren undan med ett knappt godkänt betyg.

• • •

Det gör däremot inte Maciej Janowski. Lagkaptenen hade en alltigenom bedrövlig kväll och stannade på tre poäng. Ska Dackarna försvara den här ledningen i andra semin så måste, måste, måste GP-stjärnan ta sig i kragen.

• • •

Ett annat sakförhållande som måste in i ekvationen är självfallet Patryk Dudeks brutna arm.

Om diagnosen stämmer, vilket den verkar göra, vänder det upp och ner på hela konkarongen.

Dackarna har kört med samma lag sedan Hedenhös, inte gjort en enda ändring i laget under hela säsongen. Då är det så klart höjden av oflyt när något sådant här händer när allt ska avgöras.

Vi får se om lagledare Karlsson väljer att plocka in dansken Frederik Jakobsen eller kör rider replacement.

I vilket fall är det en försvagning.

Annons

• • •

Dackarna – som flera gånger såg ut att skaka av sig Västervik i protokollet, men aldrig riktigt lyckades – vann alltså första semifinalen med 49–41.

Nu spelar det egentligen inte så jättestor roll. Det är resultatet efter två fajter – 30 heat – som räknas. Åtta poäng kan låta mycket, men är i själva verket ganska lite.

Håkan Södergren sa en gång att det inte finns något svårare i hockey än att leda med 3–0. Att leda med åtta poäng i speedway är lite samma sak.

En femetta för Västervik så är det fyra poäng. En till så är det lika.

Förädiskt.

Det enda vi med säkerhet vet är att returen körs i Västervik om en vecka och då ska en SM-finalist utses.

Om vi ska snacka valspråk: Dackarna ser i skrivande stund ut att kunna bilda regering – men bara hälften av rösterna är räknade.

Det parlamentariska semifinalläget är högst oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons