Sport

Carlström säkrade SM-medalj

Sport Artikeln publicerades
Joachim Carlström har säkrat SM-medalj efter segern i East Sweden Rally.
Foto:Bengt Johansson
Joachim Carlström har säkrat SM-medalj efter segern i East Sweden Rally.

Joachim Carlström och Jörgen Norman från Gullabo vann klass 4WD otrimmat i East Sweden Rally och säkrade SM-medalj.

Robin Friberg från Ludvika vann totalsegern.

East Sweden Rally bjöd på bra väder under fredagen men regn och svåra förhållanden på lördagsetappen. Totalledaren Fredrik Åhlin från Värmland for av vägen på SS3, sedan han fått en not för sent av kartläsaren. Veteranen Mats Jonsson från Forshaga tog över ledningen och höll den fram till SS6, där Robin Friberg fick till en kanontid. Robin höll ledningen in i mål trots att han tappade servostyrningen på sista sträckan.

Robin Friberg vann ESR-rallyt med 1,5 sekund till Mats Jonsson med Jerker Axelsson från Trollhättan som trea.

– Äntligen, vad kul att det höll, vrålade Friberg när han fick reda på att han vunnit tävlingen.

Striden om guldet i tyngsta klassen står nu mellan Jonsson och Axelsson. Tobias Söderqvist från Årsunda vann den trimmade tvåhjulsdrivna klassen, tog sin femte raka SM-seger i år och blev totalfyra.

Joachim Carlström fick problem med motorn på den sista sträckan men det räckte ändå till seger och sjätte plats totalt. Jocke har säkrat SM-medalj men kan inte ta guldet, som går till Niklas Hägg från Hälsinge.

– Vi ledde med mycket tid vilket gjorde det extra svårkört redan före motorproblemet och som tur är så höll motorn ända in till slutmålet, säger Carlström.

Mattias Ledin från Kopparberg är klar svensk mästare i 2WD otrimmat medan Pelle Wilén från Strängnäs tagit JSM-guld i 2WD trimmat.

Erik Telehagen gjorde en imponerande jämn körning och vann den otrimmade JSM-klassen efter en spurt på den sista sträckan.

– Vi har säkrat silvermedalj och har chans på guldet så det skall bli spännande med avslutningen i Rally Uppsala, sa Erik.

Många tävlande tvingades bryta rallyt däribland Patrik Johansson från Växjö och Morgan Eriksson från Gullabo.

– Vi kom fyra km på SS2 innan en sten i innerspår lyfte upp bilen så att vi rullade 1,5 varv och in i en telefonstolpe, berättade kartläsaren Mikael Johansson efteråt.