Sport

Carlström kör vidare

Kalmar Artikeln publicerades
I lördags kunde Joachim Carlström ta ett efterlängtat SM-silver med sig hem till Kalmar.
Foto:Mats Holmertz
I lördags kunde Joachim Carlström ta ett efterlängtat SM-silver med sig hem till Kalmar.

SM-silvermedaljen i rally är hemma i Kalmar.

Joachim Carlström, 44, vill ha mer.

– Nu släpper vi inte detta utan åker nästa år också.

I mer än halva livet har Joachim Carlström kört rally. Nu är en av de mest rutinerade bakom ratten även en av de största.

I helgen säkrade han och kartläsaren Jörgen Norman, som kör för Gullabo RC, andraplatsen totalt i den stenhårda SM-klassen otrimmat fyrhjulsdrift.

Måndagen blev en vanlig arbetsdag i VVS-butiken i Kalmar men ändå speciell på många vis.

– Det är många som gratulerat. En rallykollega tyckte att det var på tiden att denna sida av Sverige tog en SM-medalj, säger Joachim Carlström.

Medan de nya unga hungriga förarna fyller på i den populära rallyklassen så håller ”gubben” Carlström fortfarande farten uppe i sin Mitsubishi.

– Jag har en hög lägstanivå. Med åldern har jag blivit klokare och kallare, säger han.

Niklas Hägg, SMK Hälsinge, hade redan före avslutningen i Uppsala säkrat guldet. Om silvret stod en strid mellan Carlström och Algot Öberg, Eskilstuna MK.

– Det tillhör att trissa varandra lite och före en av de sista specialsträckorna försökte han psyka mig, men jag är en av de sämsta personerna att psyka för då höjer jag bara ribban lite till, säger Joachim Carlström.

Gullaboföraren var flera sekunder före på specialsträckan och säkrade andraplatsen.

– Förutom fadäsen i Askersund där vi var nere i diket så har vi hållit oss bra på vägen i år. Vi hade även två mindre stopp på samma ställe under Sydsvenska rallyt, säger Joachim Carlström, och enda gången han nämner ordet guld är när kartläsare Jörgen Norman kommer på tal.

– Han är fantastisk och ska hyllas för den här framgången.

Carlström har haft sin nuvarande bill Mitsubishi EVO 9 i tre år. När SM nu är över avslöjar han att de haft en hel del strul med motorn under året.

– Vi tappade kompression ett tag och inför näst sista tävlingen i Linköping bytte vi kolvar. Det var en chansning och på sista specialsträckan rasade motorn, men det var tur det var så sent i tävlingen så vi kom i mål.

Inför helgens avslutning och jakt på SM-medaljen berättar Carlström att de bytt hela motorn.

– Det började lite galet men på fredagens långservice hittade vi rätt och nu går den perfekt. Det är mer jobbigt i huvudet att inte vara helt säker på bilen.

Nu kommer bilen att få stå någon vecka hemma i garaget innan skruvandet inför nästa säsong så smått börjar.

– Vi vill åka även nästa år. Det gäller att smida medan järnet är varmt och förhoppningsvis kan det här året göra det lättare att locka sponsorer till vår satsning.

Carlström nämner inte ordet SM-guld.

Men det är inte svårt att förstå vad han drömmer om nu.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.