Sport

Bergstrand tillbaka i Kalmar FF

Kalmar Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:TT

Han kunde helt enkelt inte säga nej.

Kärleken till Kalmar FF är för stor.

– Jag känner att jag vill hjälpa till, säger Nanne Bergstrand.

När förtroendet för Peter Swärdh var förbrukat behövde inte Kalmar FF:s styrelse vända sig så långt bort för att hitta ersättaren.

Nanne Bergstrand gör därmed sin tredje sejour i föreningen (1998-1999, 2003-2013). Kontraktet är skrivet på 2,5 år.

Bergstrand fick frågan i söndags. Två dagar senare var allt klart. Analysarbetet efter Örebro–matchen landade i en förändring på tränarsidan. Styrelsen och den sportsliga ledningen trodde inte längre att Peter Swärdh kunde vända den negativa trenden.

– Jag behövde inte tänka så länge. Har man varit här i två plus elva år är känslan för föreningen rätt stark, säger Bergstrand.

Han kommer in i ett läge där förutsättningarna är extremt tuffa. Bara åtta poäng på tolv matcher och just nu på kvalplats.

– För att hänga kvar, slippa kvala, ska man helst samla minst 30 poäng. Det är det kortsiktiga målet. Över tid handlar det om att bygga ett nytt lag.

Bergstrand har suttit på Guldfågeln Arena och sett KFF spela i vår. Han har redan idéer och tankar på vad han vill göra.

– Först ska vi hitta en modell som passar spelartruppen. Där behöver jag några veckor på mig och en viss taktisk flexibilitet måste vi få till. Men framför ska vi hitta ett grundspel som spelarna känner sig trygga i.

Det är ingen tvekan om att 61-åringen kliven in i sitt nya uppdrag med ett högt energipåslag. Han har saknat den dagliga kontakten med fotboll men samtidigt njutit av att stå vid sidan och få ett annat perspektiv.

Räcker ett halvår då?

– Absolut. Det var dags att göra något igen.

Nanne Bergstrand har inte saknat anbud sedan han fick lämna Hammarby efter förra säsongen. Så sent som för några veckor sedan tackade han nej till ett uppdrag utomlands.

– Det är inte så att jag gått och väntat på just det här, men processen gick snabbt efter att jag fått frågan.

Styrelsen har givit sportchefen Thomas Andersson Borstam en ”påse pengar” som ordföranden Mattias Rosenlund uttrycker det för att förstärka i sommar.

25-årige brassen Romario är på plats för att visa upp sig och är en möjlig förstärkning. Även om det är gamla brassekontakter som aktiverats så har inte Bergstrand varit inblandad. Det försäkrade han på presskonferensen.

– Vi ska göra en inventering och se vad som behövs. Spontant handlar det väl om att hitta något i offensiv riktning - en djupledsgående kantspelare eller en forward.

Har du redan nu tankar om hur du vill spela?

– Ja, men det ska passa gruppen också. Men jag är säker på att publiken kommer att känna igen sig.

Nanne Bergstrand tränar laget för första gången i morgon, onsdag.

Se presskonferensen i repris här.