Sport

Berg: ”Lätt att gå vilse som tränare i dag”

Kalmar Artikeln publicerades
Tommy Berg fick det otacksamma uppdraget att rädda Nybro kvar i division 2. Det kan han checka av. Nu väntar nästa utmaning.
Foto:Paul Madej
Tommy Berg fick det otacksamma uppdraget att rädda Nybro kvar i division 2. Det kan han checka av. Nu väntar nästa utmaning.

Uppdraget är slutfört.

Nu väntar nästa utmaning för Tommy Berg.

– Nybro IF måste hitta en egen identitet som division 2-lag.

2-2 hemma på Victoriavallen mot Älmeboda/Linneryd räckte. Kontraktet räddades med minsta möjliga marginal. Det blev en lugn avslutning med bowling, tacobuffé och avtackning av det internationella inslaget i truppen: Armin Mujkic, Brandon Fricke, Shaun Baumann och Andrew Chang.

– Nu ska jag inte göra något på en vecka eller två. Jag är rätt slut, säger Tommy Berg.

Populäre Festim Pasho hoppade av i maj, målvaktstränaren Aleco Postanidis gjorde samma sak i juni. Nybro sladdade i botten. Tre spelare försvann under sommaruppehållet. Tommy Berg kom in som tränare i ett läge när allt såg nattsvart ut för Nybro. Kampen för överlevnad präglade hela hösten.

– Jag kom aldrig ur bubblan och gick all in med fotbollen. Hemma är det samma sak. Bara fotboll.

Berg är sambo med IFK Kalmar-mittfältaren Lisa Malmström.

– Det är inte så att vi pratar heminredning eller resmål under säsongen. Där fanns ingen flyktväg, haha.

Nu har du varit ifrån fotbollen i två dagar. Vad har du gjort?

– I går lunchade jag med Festim Pasho. Vi pratade fotboll och nu sitter jag här med dig. Katten Frank får bli min räddning senare i veckan.

Nu börjar det mödosamma arbetet att bygga ett nytt Nybro, ett Nybro utan Pasho och sportchefen Patrik Berg. Tommy Berg och Bergs ersättare, Pontus Dorch, kommer att spela centrala roller i det arbetet.

Vilken väg kommer föreningen att gå? Etablering och stabilitet blir nyckelord.

– Det är nog bra om Oskarshamn klarar kontraktet i ettan. Alla lag behöver inte ligga på samma nivå, slåss om samma spelare.

– Då hamnar vi i ett läge där spelarna avgör vilka lag som går bra eller dåligt.

Att hitta en egen identitet i konkurrens med IFK Berga och Lindsdal kommer högt upp på agendan. Uppgiften ligger på ett högre plan i föreningen, menar Tommy Berg.

Men vad tycker du?

– Som jag ser det finns det tre sorters lag som vi sett den senaste tiden: Real Madrid-versionen där du använder mer pengar. Alstermo–stuket med de missförstådda, som hamnat fel i andra miljöer eller så bygger man underifrån, satsar på egna.

– I kvalmatcherna hade vi David Evaldsson, han är visserligen från Örsjö, men så mycket egen det går att bli. Över tid måste det ändå vara det primära att ha en grund av egna som stämplar in säsong efter säsong. Behöver man spetsa så går det att titta åt andra håll än Kalmar.

Berg vill ha mer av Nybro på Victoriavallen. Både på och utanför planen.

– Tycker Victoriavallen i år varit lite tom på Nybrofolk, föräldrar, och faktiskt, gamla gubbar och äldre damer.

Danne Holm och Jörgen Helmersson, två gamla spelare, var nere i Malmö och såg matchen mot Kvarnby. Berg ser ett värde i det.

– Vi har en kategori spelare - Kalle Franzén, Robert Björklund, Philip Rosqvist, Martin Östensson - som inte är kvar längre. Varför det blivit så vet jag inte, men jag vill helst se dem på planen och deras kära och nära på sidan. En tråd jag tycker ska finnas.

Truppbygget inför nästa säsong är påbörjat. Tommy Berg vet hur han vill ha fundamentet: En stomme av spelare som vet vad det handlar om, spelare som gillar livsstilen med division 2-fotboll och ett sent träningspass på konstgräs i elljus och ändå orka kliva upp tidigt och jobba på Posten som han själv och Johan Wittberg gjorde under tiden i Lindsdal.

– Den mängden spelare är viktig. Personer som ger det kärlek och stolthet, karaktärsspelare, ambitiösa med rätt glöd.

Har du identifierat några?

– Säg så här. Jag vet inte vad Robin Karlsson i Berga väntar på i form av kärleksförklaring innan han skriver på och tränar under mig. Jag kan också tycka att Linus Henriksson i Lindås/Långasjö är för bra för division 4.

Höstens viktigaste pusselbitar föll på plats. Föreningen agerade och förstärkte under sommaren, Berg och hans stab fick ordning på skadeproblematiken, den fysiska statusen är förbättrad, men det handlade inte så mycket om utveckling.

– Initialt handlade det om att sätta försvarsspelet, bygga moral och självförtroende i veckorna.

Fanns det någon nyckelmatch?

– Att komma tillbaka från underläge 0-3 mot ett erkänt duktigt division 2-lag som Torn och kvittera på 15 minuter blev en moralhöjare.

I allt väsentligt ska nu Tommy Berg sätta sin prägel på Nybros sätt att spela. Han välkomnar två månader av reflektion och ny färdriktning. Hur det kommer att se ut är fortfarandelite oklart.

– Det är lätt att gå vilse som tränare i dag. Många intryck, som Östersunds charm, Klopps fartfotboll, Norlings Juventus–inspirerade trebackslinje. Men jag tror det är viktigt att reflektera år från år och vara beredd på att hantera olika sorters fotboll under samma säsong.

Han gör bara sitt tredje år som tränare men det har varit ett mål sedan han var tolv år. Hemma har han dokument med gamla tränarutskick, truppsammanfattningar, träningsnärvaro och program. Han har också tio bokmärken på datorn som ska läsas och säsongens matcher på video som ska granskas en gång till.

– Att bli en bra tränare handlar om att lägga tid. Det är jag beredd att göra.

Fakta

Tommy Berg

Ålder: 30 år.

Bor: Kalmar.

Familj: Sambo med Lisa Malmström (mittfältare i IFK Kalmar).

Gör: Studerar Coaching & Sports management i Växjö, andra året.

Klubbar som tränare: ­Trekantens IF (2014-juli 16), Nybro IF (Juli 2016-).

Spelarkarriär: Anderstorp, Lindsdal, Gullabo, IFK Kalmar.

Kontrakt med Nybro: Över säsongen 2018.

Visa mer...