Bäckström Stanley Cup-mästare: "Drömt om det"

Elva års väntan är över för Nicklas Bäckström – och 44 år för Washington Capitals.
Ishockey • Publicerad 8 juni 2018
Washington Capitals pose with the Stanley Cup after the Capitals defeated the Golden Knights 4-3 in Game 5 of the NHL hockey Stanley Cup Finals Thursday, June 7, 2018, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)Foto: John Locher

Bäckström och hans lag vände underläge i sista perioden mot Vegas och vann den femte finalen med 4–3.

– Vi har drömt om det här sedan vi var barn, en fantastisk känsla, säger "Bäckis" till Viasat.

Dansken Lars Eller sköt segermålet.

– Det är så många känslor just nu. Jag kunde inte sova före matchen, säger den tidigare Frölunda-spelaren Eller i en segerintervju, enligt Expressen.

Tre svenskar jublade på isen, förutom Bäckström (en assist) också 23-åringarna André Burakovsky (assist på segermålet) och Christian Djoos.

Lars Eller blev den förste danske Stanley Cup-vinnaren i historien. Han sköt segermålet efter 12.23 av tredje perioden i tom bur sedan pucken hamnat bakom hemmamålvakten Marc-André Fleury efter Brett Connollys skott.

För Bäckström och ryske målkungen Alex Ovetjkin blev drömmen till slut verklighet efter elva respektive 13 säsongers intensiv jakt på Stanley Cup-bucklan.

Vägen till jackpotten i Las Vegas har kantats av besvikelser. Washington har flera säsonger dominerat NHL-ishockeyn i grundserien – men när det blivit dags för slutspel har laget misslyckats gång på gång.

Efter fjolårets miss lämnade flera stjärnor laget och Washington tippades få en mellansäsong.

Då slog laget till.

Dessutom efter att ha vänt underläge i varenda slutspelsomgång.

– Det här är helt otroligt. Jag ser så mycket fram emot att komma hem till våra fans i Washington, säger målvaktshjälten Braden Holtby enligt Expressen.

Segern kom mot en finalmotståndare som har varit en ännu större skräll och under debutåret i NHL slagit alla med häpnad.

Med chansen att vinna Stanley Cup för första gången i klubbens 44-åriga historia började Washington nervöst. Vegas å sin sida fokuserade på defensiven efter att ha släppt in sex mål i senaste finalen.

Den första perioden blev låst och bjöd inte på mycket.

Allt hände i stället i andra perioden som bjöd på fem mål – varav fyra kom inom loppet av sex och en halv minut.

Washington tog ledningen två gånger, först genom Jakub Vrana, tjecken som spelat i Linköping, och sedan genom Ovetjkin på en magisk passning från Nicklas Bäckström.

Men Vegas, piskat att vinna för att hålla finalserien vid liv, svarade båda gångerna.

Nate Schmidt kvitterade till 1–1 och David Perron till 2–2.

I slutet av andra perioden tog Vegas ledningen med 3–2 genom Reilly Smith och såg ut att kunna förlänga finalserien.

Det var heta känslor i matchen och det startade redan på uppvärmningen när Ovetjkin slog hemmamålvakten Marc-André Fleury över benskydden och Fleury svarade med samma mynt.

Efter 9.52 av tredje perioden kvitterade Washington. Devante Smith-Pelly, doldisen i fjärdekedjan som klivit fram i slutspelet, fångade pucken med skridskon, rundade Fleury och skickade in 3–3.

Tack vare Ellers segermål bröts Washingtons långa slutspelsförbannelse.