Anfallsduon sköt MFF till Europa igen

För fjärde gången på 2010-talet väntar Europaspel i höst för Malmö FF.
Det regerande svenska mästarlaget vann kvalreturen i Europa League borta mot danska Midtjylland med 2–0 efter mål genom Marcus Antonsson och Markus Rosenberg. MFF är vidare med sammanlagt 4–2.
Fotboll • Publicerad 30 augusti 2018
Marcus Antonsson, nummer 23, gav Malmö FF ledningen i bortamötet med Midtjylland. Med 2–0-segern är klubben klart för gruppspelet i Europa League.Foto: Henning Bagger

Efter att ha tappat en 2–0-ledning till 2–2 under sista halvtimmen i det första mötet i Skåne hade Malmö FF en svår uppgift i returen borta mot det danska mästarlaget Midtjylland. Seger eller en målrik oavgjord tillställning (3–3 eller med fler mål) var vad som krävdes för att MFF skulle avancera direkt till gruppspelet i Europa League.

Skåningarna "valde" det första alternativet – och det var anfallsduon Markus Rosenberg och Marcus Antonsson som sköt MFF ut i Europa igen. Samma MFF-målskyttar som i den första matchen i Malmö förra veckan.

I den 33:e minuten slog lagkaptenen Rosenberg en djupledsboll mot högeryttern Andreas Vindheim, som smugit in bakom Midtjyllands backlinje. Norrmannen serverade på ett tillslag bollen till Antonsson, som kunde raka in 1–0 till MFF bakom en överspelad Jesper Hansen i hemmamålet.

I den 79:e minuten kom målet som innebar att Midtjylland definitivt var nere i brygga. Vindheim svarade återigen för en målgivande framspelning när han hittade Rosenberg inne i straffområdet där MFF-anfallaren klippte till direkt fram till 2–0.

Mötet på Jylland kunde dock mycket väl ha slutat annorlunda, men MFF får tacka målvakten Johan Dahlin och en stolpe för att det inte blev mer nerv matchen. Dahlin svarade för två vassa räddningar i den första halvleken på avslut från Frank Oguchukwu. I den andra halvleken prickade lagkaptenen Jakob Poulsen insidan av stolpen med en frispark, men bollen dansade längs med mållinjen.

Det är fjärde gången på sex försök som MFF når Europaspel under 2010-talet. Höstarna 2014 och 2015 spelade klubben i Champions League och 2011 nådde Malmö Europa League.

Avancemanget innebär att MFF är garanterat över 40 miljoner kronor för enbart kvalspelet och platsen i gruppspelet. Därutöver tillkommer tv-pengar och andelspengar samt chans på eventuella prispengar vid gynnsamma reslutat i turneringen.