Sport

Alonso-McKernan efter segern: "Ett av de svåraste loppen"

Kalmar Artikeln publicerades
Clemente Alonso–McKernan passerar mållinjen först av alla.
Clemente Alonso–McKernan passerar mållinjen först av alla.

Han åt sig ifatt meter för meter i löpningen – och gick i mål som vinnare på en av tidernas bästa tider i Ironman Kalmar. Spanjoren Clemente Alonso-McKernan tog emot folkets jubel på Stortorget först.

Skadeproblemen har gjort att han inte har poäng nog, trots segern i Kalmar, att nå VM på Hawaii. Men Clemente Alonso-McKernan kunde glädja sig åt annat.

Som den tredje segern i Ironmansammanhang genom tiderna.

Och ett lopp där han höll hela vägen, trots tufft motstånd. In på upploppet tog spanjoren av sig skorna och gick i mål i strumplästen samtidigt som han applåderna publiken och gjorde high five med så många han kunde.

Medaljen hängde kommustyrelsens ordförande Johan Persson i sedvanlig ordning runt halsen.

– Jag vet inte om det var mitt bästa lopp, men ett av de svåraste. Det är svårt att vinna här. Svårt när man bli äldre att läka ordentligt, säger Clemente Alonso-McKernan direkt efter loppet.

Simningen är en av spanjorens styrkor och han var först ur vattnet på 47,29, men tappade sedan på cyklingen där bland annat tvåan i loppet, Cameron Wurf från Australien, visade sin styrka. Ut på löpningen var spanjoren trea, men med en löpning på 2.50,32 och en totalttid på 8.07,48 fanns det ingen som kunde mäta sig med honom.

– Jag startade inte så snabbt i simningen, det var länge sedan jag tävlade. Cyklingen inledde jag lite för hårt, det blev tufft på slutet. I löpningen blev det likadant, jag fick matcha mig för att nå Cameron. Sista fem kilometerna blev riktigt tuffa.

Men i vanlig ordning fann triathleterna energi hos Kalmarpubliken, så även Alonso-McKernan:

– Det var riktigt bra publik. Svenskarna går verkligen in för det här. Jag njöt av det.

Kommer du tillbaka till Kalmar?

– Det var trevligt i dag, så det kanske jag gör.