Sport

Ålemskytten har korn på landslaget

Ålem Artikeln publicerades
Efter en lyckad säsong med SM-medaljer och juniorrekord väntar nu debut i juniorlandslaget för Johannes Magnusson.
Foto:Samuel Slättman
Efter en lyckad säsong med SM-medaljer och juniorrekord väntar nu debut i juniorlandslaget för Johannes Magnusson.

Juniorlandslagsplatsen är bara ett mål på vägen.

I framtiden drömmer han om de olympiska spelen.

– Jag vill nå så långt jag kan, säger Johannes Magnusson.

Det är vindstilla på skjutbanan utanför Ålem. På en av mattorna ligger en 18-årig kille. Den tunga, varma skyttedressen trycker mot hans svettiga hud men det är inget han tänker på. Han ligger blixtstilla och andas lugnt. I medvetandet finns bara fyra saker som betyder något: Geväret, pekfingret, kulan och måltavlan 50 meter bort.

Han släpper upp fingret från avtryckaren, slappnar av i kroppen och kastar han en snabb blick på den lilla poängskärmen till höger. Den visar siffrorna 10,9 – maxpoäng.

Hur ofta träffar du bullseye?

– Det är inte så ofta. Ibland sätter man två av tio och ibland kan man få vänta 150 skott innan fullträffen kommer, säger Johannes Magnusson några minuter senare när han tagit en paus i skyttet.

För två år sedan började 18-årige Magnusson på Riksidrottsgymnasiet för skyttar i Sävsjö. Beslutet att flytta de 15 milen västerut, från familjehemmet i Rockneby till skolan i Sävsjö, kom efter en bra korthållssäsong. Men trots ökad träningsmängd blev förra säsongen inte lika framgångsrik.

– Det gick jättebra innan jag började på skolan. Sen första året gick det lite neråt. Det var mycket nytt och mycket mer träning i skolan, säger Magnusson som under skolveckorna har 15 timmar schemalagd skytteträning.

Men i år har det lossnat ordentligt för Ålemskytten. Medaljregn under SM i Jönköping, svenskt juniorrekord i liggande finalskytte och uttagen i juniorlandslaget i korthåll är kvitton på att träningen ger resultat.

– Jag är mest nöjd med JSM-bronset i 60 skott liggande. Det är första individuella SM-medaljen förutom i skol-SM.

Nu väntar även debut i juniorlandslaget. Hur känns det?

– Det ska bli kul att åka. Jag är inte så nervös faktiskt. Jag sköt bra på uttagningen och kom tvåa av de sex juniorer som blev uttagna.

Första landslagsuppdraget skjuts nu till helgen (22–23 augusti) i Ystad och det är Danmark som står för motståndet. Efter debuten beger sig Magnussons till Sävsjö där sista året på gymnasiet väntar. Redan nu vet Magnusson vad som krävs för att han ska nå "det riktiga" landslaget.

– Jag måste höja mitt stående skytte, det är där jag skjuter sämst. I liggande och knä hänger jag med de flesta i Sverige. Jag måste bara nöta stående.

Vad har du för mål längre fram i tiden?

– VM och OS. Jag vill nå så långt jag kan.

Är du beredd att lägga ner den tiden som krävs?

– Så länge jag tycker det är roligt är jag det. Jag funderar på att bo kvar i Sävsjö efter gymnasiet och jobba och träna. Där finns inomhushall så man kan träna året runt. När de andra inte kan träna korthåll skulle jag kunna nöta.

Fakta

Johannes Magnusson

Ålder: 18.

Bor: Rockneby och Sävsjö.

Gör: Pluggar industriteknik på RIG:s skyttegymnasium i Sävsjö

Klubb: Ålems Skytteförening.

Aktuell: Uttagen i juniorlandslaget i korthåll till landskampen mot Danmark den 22–23 augusti.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.