Sport

Ågren berättar om sin ovanliga sjukdom

Oskarshamn Artikeln publicerades
Manuel Ågren i Oskarshamnströjan.
Foto: Daniel Svensson
Manuel Ågren i Oskarshamnströjan.

Under hela hösten har han valt att hemlighålla sin ovanliga sjukdom. Men nu vill inte Manuel Ågren vara tyst längre, utan berättar – exklusivt för Sportbladet – varför han ännu inte har SHL-debuterat för Djurgården.

Förra säsongen gjorde Manuel Ågren succé i hockeyallsvenskan. I maj plockade Djurgården in Oskarshamnskillen. Men han har ännu inte debuterat i SHL. Nu berättar han exklusivt för Sportbladet varför.

– Jag har inte pratat med någon om vad jag går igenom. Jag har velat ha tid för mig själv, anpassa mig och bearbeta sjukdomen. Det har inte gjort mig något att alla har trott att jag har körtelfeber, säger Ågren till Sportbladet.

Utåt har det benämnts som körtelfeber. Men verkligheten är någon helt annan. Manuel Ågren har drabbats av den ovanliga leversjukdomen Autonium hepatit. En sjukdom som drabbar 17 av 100 000.

Det är fortfarande oklart när Manuel Ågren kan spela match igen.

Fakta om sjukdomen

Det här är Autoimmun hepatit (AIH)

Det är en kronisk, oftast livslång, inflammation i levern som betraktas som ovanlig. Orsaken till sjukdomen är ännu inte klarlagd, men läkare tror att kroppens immunförsvar reagerar mot kroppens egna leverceller med en inflammatorisk reaktion.När AIH upptäcktes på 50-talet var sjukdomen mycket allvarlig och patienter dog i leversvikt. I dag är kortison en livsavgörande behandling, vilket gör att inflammationen bromsas.De vanligaste symptomen är trötthet, klåda, ledbesvär och gulfärgade ögonvitor. Hälften av de drabbade känner dock inte av sjukdomen, utan den upptäcks oftast via hälsokontroller.

Källa: karolinska.se.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.