Sport

Rysk drömstart i hemma-VM

Fotboll Artikeln publicerades
Ryssland firar Artiom Dziubas mål.
Foto: Matthias Schrader
Ryssland firar Artiom Dziubas mål.

Det var avbytarnas afton när värdlandet Ryssland fick en drömstart i fotbolls-VM.

Hemmahoppet är på topp efter klara 5–0 mot Saudiarabien i premiären.

– Vi kanske inte trodde på det här resultatet, men vi trodde att vi skulle kunna spela så här bra, sade förbundskapten Stanislav Tjertjesov i den officiella tv-intervjun efter matchen.

– Jag sa i går på presskonferensen att det inte går att övertyga med ord. I dag visade vi på planen att vi vill vara ett värdigt VM-värdlag.

Glädjen och jublet var stort på Luzjniki-stadion när Ryssland bröt sin negativa trend – sju matcher i rad utan seger – och vann både enkelt och solklart mot Saudiarabien.

Mittfältaren Jurij Gazinskij nickade in 1–0 redan efter tolv minuter på ett vackert inlägg från Alexander Golovin.

Sedan var det inhopparna som fick avgöra.

Denis Tjerysjev fick kliva in i stället för lårskadade Alan Dzagojev redan efter 24 minuter och avslutade 20 minuter senare matchens vackraste anfall med att dundra in 2–0 bakom den saudiske målvakten Abdullah al-Mayouf.

Tjertjesov sade efter matchen att han inte ändrade matchplanen på grund av Dzagojevs skada.

– Vi har flera olika matchplaner men jag ville inte ändra på grund av skadan, sade han.

När Saudiarabien förgäves försökte lyfta spelet efter paus avgjorde anfallsbjässen Artiom Dziuba med att nicka in 3–0 i 71:a minuten – efter bara en minut på plan.

Sedan fyllde Tjerysjev på med en fantastisk vänsterutsida till 4–0 och Golovin med en frispark till 5–0, båda på stopptid.

Hemmapressen var plötsligt lyrisk igen.

"Bästa ryska halvleken under Tjertjesovs ledning", skrev tidningen Sport-Express i sin direktrapportering.

Samtidigt säger det en hel del om hur illa det ryska spelet varit på senare år, både före och efter Tjertjesov tog över ledningen under hösten 2016.

För insatsen mot Saudiarabien var – trots den klara segern – länge en ganska stapplig historia, fylld av felpass och missade uppspel. De två lagen på plan är de två sämst rankade i hela VM – något som framför allt Saudiarabien verkade vilja leva upp till.

De ryska fansen var annars högst tveksamma på förhand.

– Problemet är tränaren. Han är gammal målvakt och han klarar inte av att skapa ett offensivt spel, tycker Grigorij och Aleksandr från Novorossijsk som TT träffade på torsdagsförmiddagen vid Kreml-muren.

Fast lite mod repade de ändå.

– Vi har väldigt bra spelare, som Dzagojev. Och Ignasjevitj – han är kanske gammal (snart 39), men erfaren som få. Och vi möter faktiskt varken Messi eller Cristiano Ronaldo utan bara normala spelare, sade Grigorij.

Det räckte mot Saudiarabien.

Frågan är om det också gör det mot Egypten och Uruguay.

Här ser du direktrapporteringen från matchen;