Sport

Underlagsproblem i Thoreb Cup

Lundegård Artikeln publicerades
Nybro-bon Amanda Eriksson tävlade för Norrahammar Taberg och tog sig till final med Hidalgo.
Foto:Paul Madej
Nybro-bon Amanda Eriksson tävlade för Norrahammar Taberg och tog sig till final med Hidalgo.

Bättre timing med datumet än förra året.

Men desto sämre underlag.

– Det var besvärligt, säger tävlingsledaren Lotta Holmberg.

Vinnaren av den högsta klassen på 140 centimeter blev Rebecka Nyhlén, tvåa förra året, med Swing for Eagel som tävlade för Västerviksorten. Tiden 45,94 utan fel räckte till guld i finalen och en premie på 12 000 kronor.

19-åriga Amanda Eriksson från Nybro tävlade för Norrahammar Taberg, och tog sig till final med Hidalgo. Hon hade med sig fyra fel in i finalen och efter ytterligare fyra i finalavgörandet hamnade hon på till slut på en fjärdeplats med tiden 45,03.

  – Det var lite snöpligt att riva ettan. Jag ville naturligtvis vinna, säger en fåordig Amanda Eriksson.

  Silvret tog Matilda Löfberg med Wallyson, Lidköpings RK och bronset gick till fjolårssegraren Jannica Fernström med Easy Hidden, Segersta SR.

  Förra årets upplaga kom upp i omkring 280 starter på Lundegårds camping på norra Öland, något som tävlingsledaren Lotta Holmberg då inte var nöjd med. Just då låg många andra stora tävlingar under samma datum och konkurrerade. Denna helg var i stället underlaget ett problem under helgens 12 klasser, vilket Amanda Eriksson också påtalade, och det påverkade antalet startande.

  – Underlaget har varit besvärligt. Vi har jobbat hårt hela helgen. Ryktet går snabbt och då blir det inte bra. Därför var det många som strök sig, säger tävlingsledaren Lotta Holmberg.

  – Det var planerat att vara 400 starter från början, nytt rekord, men många ströks och det landade på cirka 350 starter. Jag vågar inte säga om det är rekord.

  Om underlaget inte gjorde Lotta Holmberg speciellt lycklig gladde i stället ryttarna tävlingsledaren.

  – Jag är verkligen jättenöjd med alla ryttare och finalen var otroligt spännande. Sen har man ju alltid någon man vill ska segra lite extra och denna gång var det Emma Persson, hon är ju härifrån Öland RF, säger Lotta Holmberg med ett skratt.

  Varken Linn Engelholm med Lazio, Kristin Westerlund med Erbernhard eller just Emma Persson med Cannonball, alla tillhörande värdföreningen Öland RF, nådde finalspelet.

  Emma Persson tog dock hem en utmärkelse trots niondeplatsen i 1,40-klassen. Hon gjorde bäst resultat med Cannonball under de tre dagarna i Thoreb Cup samtidigt som hästen blivit uppfostrad inom Kalmar län, vilket hon fick pris för.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.