Redaktionsbloggen

Svar på öppet brev från Johan Persson och Malin Petersson

Redaktionsbloggen Artikeln publicerades

Barometern har fått ett öppet brev av kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S) och oppositionsrådet Malin Petersson (M).

De är upprörda över att Barometern har skickat reporter och fotograf till Hansedagarna i tyska Lüneburg, där Johan Persson och Malin Petersson är på offentligt uppdrag. De menar att tidningen inte respekterar deras vädjan om lugn och hänsyn.

Barometern har förståelse för att de vill ha sitt privatliv i fred, men deras kärleksförhållande över blockgränsen har en tung politisk dimension. Vårt uppdrag är att undersöka och beskriva de demokratiska konsekvenserna av detta.

Johan Persson och Malin Petersson har inte avgått eller tagit time out, utan fortsätter att vara offentliga personer och har valt att åka till Tyskland för att representera Kalmar för skattebetalarnas pengar.

Rykten om förhållandet har florerat i en månads tid. Barometern har försökt få fram sanningen genom att ställa frågor direkt till dem båda. Johan Persson har förnekat uppgifterna. Malin Petersson har inte svarat alls på mejl, sms eller telefon. Därför är det naturligt att tidningen är i Lüneburg för att ställa frågor om den nya politiska situationen i Kalmar, när paret samma dag hade offentliggjort sin relation. Deras eget pressmeddelande räcker inte. Barometern vill ställa fördjupande frågor direkt till Kalmars två ledande politiker i denna viktiga fråga.

I sitt öppna brev kritiserar de också Barometerns politiske redaktör Ulf Wickbom. De påstår att han i en intervju på barometern.se har sagt att de båda har ”haft ett förhållande i ett halvår”. Det är fel. Citatet lyder: ”Det personliga samförståndet har varit uppenbart det senaste halvåret”.

Gunilla Sax

Chefredaktör

Anders Enström

Redaktionschef

* * * * * * * * * * * * *

Johan Perssons och Malin Peterssons öppna brev till Barometern:

Öppet brev till Barometern

Under torsdagen gick vi ut med ett uttalande som bekräftar att vi har ett förhållande. Vi vädjade i det uttalandet om respekt och lugn med hänsyn till att en separation och en skilsmässa inte enbart berör oss. I princip alla medier accepterar detta med undantag av Barometern som skickar en reporter och en fotograf till Hansedagarna i Tyska Lüneburg. Ett evenemang man inte tidigare bevakat. Väl framme på kvällen försöker man febrilt leta efter oss trots att vi tydligt meddelat att vi varken kommer säga något ytterligare eller ställa upp på bild.

På Barometerns hemsida publiceras samma kväll en intervju med tidningens egen politisk redaktör Ulf Wickbom som bland annat påstår att vi haft ett förhållande i ett halvår. Det är långt mer än vad vi själva är medvetna om. Var finns källkritiken i detta? Denna direkta lögn basuneras ut av Barometern till tusentals läsare. Det är inte bara kränkande för oss ut också för de som i övrigt är inblandade i den smärtsamma och jobbiga process som detta innebär. Var är respekten?

Vi är fullt medvetna om att Ulf Wickbom redan tidigare fått sparken från sitt uppdrag som politisk redaktör från och med september. Det var ett klokt beslut, om än sent. Det är inte första gången Ulf Wickbom går över gränsen. Denna gång är dock alla gränser passerade. Vi vill ha en ursäkt från tidningens chefredaktör Gunilla Sax och vi begär att tidningen framåt visar lite respekt för att också politiker och dess anhöriga är människor av kött och blod.

Johan Persson

Malin Petersson