Visste ni detta om vindkraften?

Gerd Lansler ,
Foto:Lars Johansson

Grön och modern energiteknik är en populär vision, som oftast målas upp utan utsläpp och skador på omvärlden.

Stämmer detta? Eller blundar man och ser inte myntets baksida? I den nya vindkraften används direktdrivna turbiner, som inte behöver underhållskrävande växellådor och som är flera ton lättare.

Direktdrivna turbinder använder istället kraftiga permamagneter, innehållandes hundratals kilo Neodym. Det är en sällsynt jordartsmetall. Vid brytning frigör man oftast radioaktiva tungmetaller som torium och uran. Bryter man den ena får man automatiskt den andra på köpet.

Historiskt har den amerikanska Mountain Pass-gruvan dominerat världsproduktionen, men den stängdes år 2002 på grund av miljöförstöring. Hundratusentals liter radioaktivt och tungmetallförorenat spillvatten från gruvbrytningen hade läckt ut i omgivningen.

I dagsläget står Kina för 95 procent av världsproduktionen och runt 50 procent kommer enbart från den svårt förorenade staden Baotao. När vi gör våra val av vindkraftverk här i Kalmar, så exporterar vi föroreningarna till de stackars gruvarbetare i Kina, de som tvingas arbeta med gruvbrytningen av Neodym, för att vi ska ha miljövänlig vindkraft.

Det är viktigt att våga se hela ledet, när man bestämmer sig för förnybar energi. Det är inte alls så länge sedan, alla skulle köra på etanol. När man upptäckte att grödorna, bland annat sockerbetor, gick till våra bilar i Sverige istället för att man planterade produkter som kunde försörja hungriga människor. I det fallet har vi blivit klokare och förstått att ska man köra på etanol, så får man allt producera det i det egna landet.

Borde vi inte satsa mer på solenergin och ge anslag till forskningen som är så lockande, att man fasar ut det som förstör natur- och kulturvärden för de boende. Värna om den tysta landsbygden och försök att förstå att allt som är vindkraft, är inte alltid den bästa lösningen.

Vindkraftverk ska placeras så att natur och människor inte skadas.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.