Vilket beteende lär politikerna de unga?

Reagera ,

Jag arbetar sedan många år som lärare. I samband med valet jobbade mina elever med arbetsområdet demokrati.

Vi hade egna debatter i klassen om verkliga och påhittade ämnen. Jag uppmanade eleverna att ta del av valvakan i SVT. Tråkigt nog fick eleverna då också se scenerna från vänsterpartiets valvaka. De ledande politikerna uppvisade ett pöbelbeteende som inte är värdigt ett partis mest prominenta politiker.

Då Jimmy Åkesson höll tal på sd:s valvaka och SVT sände ut det så blir de församlade vänsterpartisterna skogstokiga. Visandes fingret skanderar de okvädningsord och nedsättande ramsor.

Eleverna, med väckt intresse, för valet, visade stor förvåning och besvikelse över de vuxna vänsterpartisternas beteende när vi dagen efter talade om valet och valvakan.

Vi har haft som utgångspunkt i vårt arbete att det i en demokrati är grundläggande att ståndpunkter och åsikter redovisas med argument och fakta och bemöts med det samma. Samt att diskussion och utbyte av åsikter förs på ett civiliserat sätt med respekt för den andre. Jag har inte heller behövt tillrättavisa någon av mina mellanstadieelever för att ha visat fingret på snart ett par år...

Skarpheden