Tvinga folk att öppna sina hjärtan och hem

Nehemja ,
Extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder, skriver dagens insändarskribent som tycker att myndigheter ska ges möjlighet att anvisa flyktingar till de som bor i överdimensionerade boenden.
Foto:Claus Fisker
Extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder, skriver dagens insändarskribent som tycker att myndigheter ska ges möjlighet att anvisa flyktingar till de som bor i överdimensionerade boenden.

Hundratusentals flyktingar är på väg till Europa och de flesta söker sig till Tyskland och Sverige. Vad vi upplever är dock endast början.

Vi kan räkna med att snart kommer miljoner flyktingar att söka sig till Europa och en stor andel av dessa kommer till Sverige. De europeiska länderna bör gemensamt och solidariskt ta ansvar för flyktingströmmarna och fördela mottagandet dem emellan.

På samma sätt bör varje svensk kommun ta sitt ansvar och ge flyktingarna ett värdigt mottagande. Eftersom det finns kommuner som undandrar sig sitt ansvar bör migrationsverket få möjlighet att tvinga kommunerna att ta emot sin andel av flyktingströmmen.

Ett argument som ofta används för att inte ta emot flyktingar är att det inte finns bostäder för dem. Detta är emellertid fel; det finns tillräckligt med bostäder. Många svenskar bor idag i lägenheter och villor som är på tok för stora för deras behov.

    De som bor i överdimensionerade bostäder borde öppna sina hem och ta emot flyktingar. Det är inte bara våra hjärtan som vi bör öppna för flyktingarna utan även våra hem. Detta bör ske gemensamt och solidariskt där varje svensk tar sitt ansvar och hjälper flyktingarna i deras nöd.

    En extraordinär och kritisk situation kräver dock extraordinära åtgärder. Om inte de svenskar som bor i överdimensionerade bostäder är beredda att frivilligt öppna sina hem för flyktingarna måste myndigheterna ges möjlighet att tvångsvis anvisa flyktingarna till dessa bostäder.

    Vi har redan i dag ett bostadsbestånd som har möjlighet att härbärgera alla de flyktingar som kommer till vårt land. I väntan på att nya bostäder kan byggas måste vi alla öppna våra hjärtan och hem för flyktingarna.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.