Solen är vår största energikälla

Gitta Magnell ,

Framtiden finns i solceller som producerar ren och billig el. Det klargjorde Johan Ehrenberg häromkvällen när han var i Kalmar och talade om hur vi ska rädda världen.

Hur kommer det sig då att våra stora elbolag struntat i att investera i lokal mijövänlig el och i stället investerat i kol och gas, kärnkraft och i värsta fall olja?

Med imponerande kraft och humor beskrev Johan Ehrenberg varför den smutsiga och miljöfarliga elen fortfarande används. Det var i början av 80-talet då börsen sköt i höjden som alla pengar plötsligt hamnade i bankerna. Rädda bankerna blev viktigare än att rädda miljön. Och notan gick till vanliga medborgare.

Så länge som lönsamhet är den enda ideologi som driver företagsamheten kommer ingenting att förändras. Kina har däremot redan övergått till solenergi (deras städer var så nedsmutsade att folk inte kunde andas) men Kina är en diktatur som kan bestämma hur det ska vara.

Johan Ehrenberg vet vad han talar om. Han har byggt upp ett eget elbolag och flera solcellsparker. Vem som helst kan köpa solceller och få hjälp med alla praktiska installationer.

Det är hög tid att förse vår jord med ren energi – om vi slutar med den smutsiga elen och går över till solenergi så kanske det finns en chans att torsk, flundra, sill och lax återvänder i Östersjön.

Johan Ehrenberg brinner för livet på vår jord. "Döden är oviktig", säger han som själv har en begränsad tid på sig i livet.