Sjukhuset är inget lämpligt lärosäte

Reagera Artikeln publicerades

I Barometern den 30 juni, kunde vi läsa en positiv nyhet. Vi ska få en läkarutbildning i Kalmar.

I Barometern den 30 juni, kunde vi läsa en positiv nyhet. Vi ska få en läkarutbildning i Kalmar.
Ett riktigt lyft för Kalmar som ord och för länssjuk­huset som i samarbete med Linköpings universitet och Linnéuniversitetet ska bedriva en läkarutbildning i Kalmar.
Sjukhuschefen tycker att det är jätteroligt, men menar också att det blir mycket arbete. ”Det är lite som att få barn”, säger han. Det är också ett stort ansvar att utbilda läkare och frågan är om den nuvarande ledningen klarar detta. Som tidigare patient i Kalmar är jag tvivlande.
Jag var patient på sjuk­huset och råkade då ut för en felbehandling som resulterade i allvarliga vårdskador. Vad jag minns var det ingen inom sjukhusledningen som då tog något ansvar. Det var ingen som gjorde någon lex Maria-anmälan, som man enligt lag ska göra vid felbehandling eller om det uppstår allvarliga vårdskador. I stället gjorde man allt man kunde för att dölja vad som hänt.
När jag sedan själv anmälde behandlingen lät man en kollega till den kirurg som orsakade mina skador vara medicinsk ­granskare. På detta sätt kunde man fria de inblandade läkarna och även slippa ersätta mig för de vårdskador man orsakat.
Är denna hantering man ska lära de blivande läkarna? Ja, i så fall är länssjukhuset ett lämpligt lärosäte, men är det vård man ska lära ut, då krävs det bättre kunskaper och ett större ansvars­tagande än det man visade då.