Samvetsfrihet undergräver aborträtten

Pierre Edström Björn Brändewall ,
Folkpartisterna Pierre Edström och Björn Brändewall svarar kristdemokraten Eric Dicksson.
Foto:Bertil Ericson / TT
Folkpartisterna Pierre Edström och Björn Brändewall svarar kristdemokraten Eric Dicksson.

Replik till Förminska inte vårdens komplexitet införd den 6 maj 2014

Eric Dicksson (KD) skriver i en insändare att han är besviken på oss för att vi kritiserat hans partiledare Ebba Busch Thors uttalanden där hon vill tillåta samvetsfrihet för vårdpersonal.

Men de många nedsättande åsikter om vårdpersonal, som Dicksson anklagar oss för, har han bara hittat på. Det här är vad vi sa i vårt uttalande, och det står vi för:

"Det är patienten som ska stå i fokus i vården. Vården ska utföras utifrån detta och inte efter medarbetarnas personliga övertygelser. Vi ser ingen anledning att ändra på den grundsynen.

  Om du utbildar dig till barnmorska och vägrar göra abort, fastän det ingår i arbetsuppgifterna, kan du inte kräva att någon ska anställa dig. Du måste leva med konsekvenserna av din religionsfrihet."

  Dicksson menar att KD inte vill lagstifta om samvetsfrihet men att det är viktigt att man som anställda kan i samtal med arbetsgivaren diskutera etiska dilemman och eventuellt, av samvetsmässiga skäl, inte behöva utföra vissa uppgifter.

  Det är en försåtlig argumentation. Genom att börja tillåta samvetsklausuler i anställningsavtal undergräver man lagens intentioner. Det är ett sätt att smyga in samvetsfrihet i sjukvården utan att ta det direkta politiska ansvaret.

  Dicksson fortsätter: Detta är inget som enbart är vigt åt aborter, vårdens svåra etiska dilemman är så många fler än så.

  Vi påstår inte att det är enkla etiska avväganden som sker i sjukvården. Men frågan om patientens rättigheter är däremot enkel: det är lagen som gäller. Oavsett var du söker sjukvård så ska du få den hjälp du har lagstadgad rätt till.

  Samvetsfrihet inom sjukvården lär inte begränsas till aborter. Börjar man anpassa sjukvårdens verksamheter efter privata åsikter och religiös tro hos enskilda medarbetare så uppstår snart samma diskussion inom områden som preventivmedelsutskrivning, blodtransfusioner och psykiatri.

  Det finns många etiska dilemman inom sjukvården, även om kristdemokrater historiskt sett fokuserat på abortfrågan. Dessa klarar man redan idag av att hantera, utan samvetsfrihetsklausuler i vare sig lagstiftning eller i överenskommelser på arbetsplatser. Samvetsfrihet riskerar däremot patientsäkerheten eftersom vårdkapaciteten minskar om viss vårdpersonal måste väljas bort för vissa uppgifter. En akutpatient som behöver en blodtransfusion ska inte behöva riskera att dö för att läkaren har samvetsklausul i sitt anställningsavtal.

  Folkpartiet liberalerna tänker inte medverka till att försöka sätta abortlagstiftningen ur spel genom samvetsklausuler. Om detta gör Eric Dicksson besviken så kan vi trösta honom med att vi faktiskt tillhör ett annat parti, och att det förmodligen finns goda skäl till varför.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.