Så mycket var den yttrandefriheten värd

Håkan Strålenstam ,

Temat för årets bokmässa i Göteborg är yttrandefrihet. Vd:n för Bok & Bibliotek har sagt följande "Alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten".

Rätt så, men trots detta och efter påtryckningar och på tvärs emot en av grundstenarna i en demokrati, vägras tidningen Nya Tider att medverka på mässan. Det är en klar inskränkning i yttrandefriheten. Alla är inte välkomna. Skälet är, enligt uppgift, att tidningen betraktas som högerextrem och/eller har någon form av anknytning till Sveriges tredje största parti - SD.

Själv visste jag inte ens om tidningens existens. Jag skriver alltså inte i egen sak. Men jag har svårt att förstå hur människor som tryckt på och medverkat till detta beslut bara kan leva vidare i sin hycklerivärld som om ingenting har hänt. På bokmässan kommer man att gå runt och stoltsera över svensk yttrandefrihet. Jo, jo! Det är samma mentalitet som när Bengt Westerberg (liberal) reste sig och lämnade rummet när Ny Demokratis folkvalda kom in. Så mycket var den demokratin värd.

Människor som gör inskränkningar i yttrandefrihets- och åsiktsfrågor är människor att varna för. Det har historien visat många gånger. Voltaire har sagt: "Jag hatar vad Du säger men skulle kunna gå i döden för Din rätt att säga det." Ett självklart rättesnöre för sanna demokrater!