Roslings klossar berättar inte hela sanningen

Per-Arne Erlandsson ,
Insändarskribenten tycker inte att professor Hans Rosling berättar hela sanningen.
Foto:Jessica Gow/TT
Insändarskribenten tycker inte att professor Hans Rosling berättar hela sanningen.

Dagligdags har vi i tv kunnat se hur tiotusentals flyktingar vandrar till fots i Europa och hur flyktingar i överlastade båtar försöker ta sig till Europa.

Men varför måste flyktingarna riskera sina liv på Medelhavet? Och varför har denna folkvandring ökat så markant just sista halvåret?

Ingen kan hävda att svenska medier och politiker har lyckats förklara det på ett begripligt sätt.

Medierna har gett bilden som om en ny och plötslig flyktingkatastrof inträffat i stället för att analysera vad det är som har fått främst syriska och afghanska flyktingar att bryta upp från Turkiet, Libanon och från läger i Iran.

I stället har Hans Rosling professor i internationell hälsa, gjort succé och fått kultstatus när han tagit på sig rollen, att med legoklossar och skyltar, förklara vad som händer.

När Hans Rosling för en tid sedan i SVT staplade sina legoklossar för att visa hur erbarmligt litet ansvar Europa tar för flyktingkrisen jämfört med närområdet som har tagit emot flera miljoner syriska flyktingar, så jämför han äpplen med päron.

Visst, Europa kan göra mer för Syriens flyktingar, men västvärldens asylmottagning går inte att likställa med hjälp i FN-regi.

Libanon som tagit emot 1,5 miljoner syrier har enbart upplåtit mark där flyktingarna får klara sig själva eller vända sig till UNHCR för att få hjälp. Dessutom en hjälp som finansieras av bland annat Sverige. Likadant är det i Jordanien.

I Sverige, erbjuds alla syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd och blir omedelbart en del av välfärdsstaten. Cirka 3 000 syrier kommer nu varje vecka och kommer att bli svenska medborgare efter fem år. Det är något helt annat än att låta UNHCR sätta upp läger i Libanon och Jordanien i väntan på att flyktingarna ska återvända hem.

Så en legokloss i Jordanien eller Libanon är inte samma sak som en kloss i Sverige.

Att jämföra Sveriges mottagande av hittills 80 000 syrier med de miljoner som grannländerna till Syrien tagit emot, som Hans Rosling gjorde i Globen, är också att slira på sanningen.

Förutom de 80 000 flyktingar från Syrien som fått uppehållstillstånd i Sverige så har över 2 miljoner från andra länder också fått uppehållstillstånd här de senaste 30 åren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.