Rifa-området är en skamfläck för Kalmar

Bengt Persson ,
Foto:Paul Madej

Vi är en grupp pensionärer på HSB Opalen i Oxhagen som träffas en gång i veckan. Då diskuterar vi allt som händer, globalt och lokalt.

Ett ämne kommer alltid upp, nämligen Rifa-området, denna enormt stora skamfläck för Kalmar. Framför allt för alla som bor i området eller som måste passera det varje dag. Man skäms på kommunens vägnar att det får se ut på detta fruktansvärda sätt.

Det är skamligt och nonchalant av kommunen att inte bry sig. Nu tycker vi att måttet är rågat och så vitt vi förstår så äger Peab marken men kommunen agerar bromskloss.

Nu får det vara färdigbromsat. Kommunen struntar fullständigt i oss. Vi har levt med denna helvetesbyggnad och område i snart tio år. Om detta område legat ute vid Kalmarsundsparken, hade det då fått se ut som det gör i dag?

Enda gången då kommunen lyssnar på oss i Oxhagen är vart fjärde år när det är dags att gå till val, då är vi plötsligt betydelsefulla.

Det pratas hela tiden om att Kalmar är så vackert, men då får man nog välja en annan infart till Kalmar. Det gör man ju också när man får besök, man skäms ju helt enkelt. Kalmarhems fina område intill heter ironiskt nog Diamanten, snacka om kontraster.

Vi har ett förslag till kommunstyrelsen. Lägg nästa sammanträde på Rifa, med en inledande rundvandring på området för att sedan äta lunch i matsalen. Den upplevelsen kommer ni sent att glömma, det kan finnas risk för mardrömmar. Området ser krigshärjat ut.

Om en villaägare har stökigt på sin tomt får man i bästa fall en månad på sig att rätta till det, sedan kan det bli tal om vite. Det verkar inte gälla för kommunen.

Vi tror att vi har kommit på var skon klämmer, området behöver saneras från PCB och andra gifter som finns i marken och det skulle bli alldeles för dyrt. Men i kommunens miljöbalk står det att man ska arbeta för att alla som bor och verkar i kommunen ska ha till en säker, hälsosam och god miljö. Varför följer man då inte detta?

Vi som verkar inom föreningslivet får ständigt miljökrav på oss från kommunen, vore det då inte på sin plats att kommunen sopar rent framför sin egen dörr först? Då kanske vi i Oxhagen slapp se den där skräckscenen varje dag.

Nu är förhoppningen att ni tar oss på allvar och hjälper till att hitta en lösning på detta stora problem. Börja med att riva och sanera och bygg sedan bostäder. Det skulle vara alldeles utmärkt här med närhet till Giraffen, Hansa City och Skälby.

Det finns också plats för fritidsområde med simhall eller liknande, låt arkitekter få skissa och lägga fram förslag. Just nu har kommunen bara Fredriksskansområdet framför ögonen, men måste det alltid finnas vatten framför husen för att kommunen ska bygga?

Nu vill vi tolv pensionärer som är här i dag ha ett svar innan vi planteras på kyrkogården här intill vid Korsets kapell.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.