Resistenta bakterier sprids till människor

Ylva Gefvert ,
Insändarskribenten vill att affärerna enbart ska sälja kött från Sverige och upphöra med försäljning av kött från utländska djur som utfodrats med penicillin.
Foto:Linus Chen Magnusson
Insändarskribenten vill att affärerna enbart ska sälja kött från Sverige och upphöra med försäljning av kött från utländska djur som utfodrats med penicillin.

ICA, COOP, Willys, Hemköp, Netto och restauranger säljer mycket utländskt griskött, från länder där fullt friska grisar får penicillin eller annan antibiotika i fodret varje dag.

Detta för att man då kan tränga ihop många djur på små ytor. När bakterier, som finns på grisarna, varje dag kommer i kontakt med antibiotika, blir grisbakterierna härdade och lär sig tåla medicinen. De blir så kallat antibiotika-resistenta. I Danmark är nu två tredjedelar av deras miljontals grisar, bärare av mycket antibiotikaresistenta bakterier, MRSA-bakterier.

De resistenta grisbakterierna sprids allt mer också till människorna i Danmark, enligt professor Hans Jørn Kolmos vid Syddansk Universitet. Hittills vet man att 5-10 människor har dött i Danmark på grund av blodförgiftning orsakad av gris-MRSA-bakterier. Men det är bara toppen av ett isberg, enligt professor Kolmos.

2013 behandlades 2000 gris-MRSA-smittade människor i Danmark. 2014 var det 3000 människor, en ökning med 50 procent. Smittan kan också orsaka bakterieinfektioner i sår, som blir mycket svårläkta, eftersom bakterierna har blivit tåliga mot antibiotika.

I köttexportlandet Kina har bakterier hittat ett ännu lättare sätt att sprida antibiotikaresistens - via lättrörliga så kallade plasmider. En mycket oroande upptäckt rapporterar den medicinska nyhetssajten Medscape.

Genom att sälja kött från producenter som matar sina djur med penicillin och annan antibiotika, bidrar ICA, COOP, Willys, Hemköp, Netto och många restauranger till den snabbt ökande spridningen av bland annat gris-MRSA, som nu alltså skadar och dödar människor. Om mängden resistenta bakterier fortsätter att öka snabbt (vilket den gör, bland annat eftersom ingen stoppar utfodringen av djur med antibiotika) kommer det framöver att bli allt riskablare för oss människor att låta oss opereras, till exempel byta utslitna leder. Det blir svårare att behandla infektioner som lunginflammation, svårare att rädda för tidigt födda barn och sköra äldre med infektioner, riskablare att behandla cancer med cellgifter.

ICA, COOP, Willys, Hemköp, Netto argumenterar att de säljer utländskt kött, för att det finns folk som vill ha det.

Men vi då! Jag och andra människor som vill ha penicillin som hjälper, om vi behöver det! Sluta sälja kött från utländska djur som utfodrats med penicillin eller annan antibiotika. Nu - innan det blir för sent.

Liv och hälsa är värt mycket mer än pengar!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.