Ren energi – men inte till priset av miljön

Reagera ,
Vindkraft är ett miljövänligt energialternativ som ofta hamnar på fel plats, menar dagens insändarskribent.
Foto:Anders Johansson
Vindkraft är ett miljövänligt energialternativ som ofta hamnar på fel plats, menar dagens insändarskribent.

Jag är utan tvekan en så kallad miljönörd. Jag gillar den nödvändiga satsningen på den miljövänliga alternativa energin.

Men, inte på bekostnad av miljön! Jag bor en bra bit ifrån vindkraftverken i Kvilla och jag kan inte påstå att de stör mig, men jag hör dem trots avståndet.

Jag hör de kinesiska vindkraftverkens ojämna gång och det buller detta åstadkommer och då kan jag tänka mig hur det är att bo i närheten av denna lågfrekventa ljudstörning. Det är synd att kommunhuset ligger så långt ifrån Kvilla att ljudet inte når dit. Man kan inte ens höra de skattebetalande medborgarnas röster.

Dessutom är Kvilla ett område som borde stå under naturskyddslagen. Med sin biologiska mångfald och med arter inom djurvärlden som är utrotningshotade borde detta område inte få exploateras. Forskare vet numera att fladdermöss av någon anledning dras till det vinande ljudet av vindkraftverken och i Kvilla finns det sällsynta utrotningshotade arter.

Jag kan inte påstå att beståndet av fladdermöss minskat den senaste tiden eftersom jag inte räknat dem men jag kan konstatera att jag sällan har fladdermöss runt omkring mig numera när jag går ut på kvällen.

Däremot vågar jag påstå att det finns områden i Södra Sverige som är lämpade för vindkraft, där miljöpåverkan är minimal och där den inte stör. Dessutom har vi vågkraften som ännu inte utforskat alternativ.

I norra Sverige är det däremot tveksamt med vindkraft då man varje vinter måste köra helikoptrar till vindkraftverken och bomba dem med varmvatten för att få bort den is som bildas på vingarna. Helikoptrar och varmvattenuppvärmning är energikrävande och då belastas miljön, så vilken vinst ger det?

Jo, visst ger det vinst åt riskkapitalbolagen som tjänar grova pengar på den bakvända miljösatsningen och betalar det gör vi.

För norra Sverige är alternativet att effektivisera vattenkraften. Det är tekniskt helt möjligt men då måste vattenfall satsa lite av vinsten och då får vd:arna för liten bonus och då vill de inte arbeta.

Vem ska tjäna på miljösatsningarna, miljön eller kapitalet? Och vem ska stå för tänket? Borde vi inte rösta in några fler logiskt tänkande politiker i kommunpolitiken? Kanske vi gjorde det i år, vi får väl se.

Astrid Boman

Torsås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.