Nej till läxor i skolan

Arg och orkeslös elev ,
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Jag är en tjej som går första året på gymnasiet. Jag tycker vi ska ta bort läxor helt och hållet.

Om man har läxor så kan de försämra sömn, ibland måste man plugga sent om man inte har tid innan. Vi behöver sömn för att kunna prestera i skolan och kunna vila för att ladda om. Hur har skolverket tänkt när inte alla kan få hjälp hemma om det blir problem med läxor och prov och det inte finns möjlighet att gå på nån extrahjälp i skolan? Många personer i tonåren börjar må psykiskt dåligt för att de har mycket läxor eller prov att göra hemma. Jag säger absolut inte att det är alla men jag känner några som har svårt för att plugga och på grund av hemmaläxor så får de sämre betyg. Det är hemskt synd att det ska behöva vara så. Tänk om vi inte hade läxor, då hade många mått mycket bättre och kanske haft möjlighet att höja sina betyg mer.

Det finns faktiskt många skolor som inte har läxor och dessa elever har höjt sina betyg sedan det infördes. Det finns också tydliga tecken från forskning att barn skulle må bättre utan läxor och prestera bättre i skolan. Om man inför detta så kan man ju införa en timme extra varje dag, då elever kan få hjälp med att plugga eller öva inför prov så de sedan kan få gå hem och ha lite fritid och ladda om. Detta tycker jag skolverket ska tänka över att möjligtvis införa. Visst, nu kanske du som läsare tänker att vi kan lära oss snabbare av att jobba hemma också. Det har du rätt i på ett sätt, men jag tycker inte att elever ska behöva tvingas att jobba hemma om det inte finns möjlighet till hjälp eller om tiden saknas. Tänk på att vissa lärare faktiskt ger en läxa som man ska kunna på fyra dagar, hur ska det då gå med sömnen, det psykiska och fritiden? Så nu är det dags för skolverket att se vilka konsekvenser som läxorna ger.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.