Kärnkraften är smutsig och ohållbar

JESSICA RYDELL (MP) ,
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

I sin insändare i Barometern den 5 maj hävdar Urban Norell att vindkraften inte gör någon miljönytta och det är det sämsta sättet att producera el på, samtidigt som han i sammanhanget sjunger kärnkraftens lov.

Jag har redan i mitt tidigare inlägg på denna sida redovisat att det egna vindkraftverk som Landstinget i Kalmar län nu har köpt är en god affär, som sparar både miljö och pengar. Och i samma andetag tar vi ett samhällsansvar för en grön och hållbar omställning till förnyelsebar energi.

Landstinget ska vara fossilbränslefritt 2020, och redan idag består vårt inköp av el till 100 procent av grön, förnyelsebar energi i huvudsak av vind- och vattenkraft. Ingen kärnkraftsel, alltså.

För kärnkraften är inte grön, den är inte förnyelsebar, den tillhör inte ett hållbart samhälle. Förutom att den svenska pensioneringsmässiga kärnkraftsindustrin brottas med stora tekniska bekymmer det är sällan som samtliga kärnkraftverk är igång samtidigt är kärnkraften en mycket miljöovänlig energikälla.

  Det tar 100 000 år för det högaktiva avfallet att klinga av sin livsfarliga strålning. 100 000 år, det är många långa år och tio gånger så lång tid sedan de första människorna kom invandrande till vår del av världen när den senaste inlandsisen drog sig norrut. Vi kan inte ens spekulera hur det ser ut om 4 000 generationer. Jag tycker att det är ytterst oansvarigt att lämna ett mycket giftigt avfall till dem.

  Sedan kommer vi till brytningen av bränslet, uranet. Den är riskfylld och hälsovådlig, skapar stora, oläkbara sår i landskapen, släpper ut mängder med radioaktivt damm, är kostsam och mycket energikrävande. Dessutom sker den på andra ställen i världen än i vårt egna uranrika land. Det är i min värld inte att ta ansvar att låta andra bära uranbrytningsoket.

  Runt om i världen i dag är det de förnyelsebara energikällorna (främst vattenkraft, solel och vindkraft) som ökar mest, medan fossilbränsle och kärnkraft är på tillbakagång. Samtidigt blir vi allt bättre på att hushålla med energin och göra goda effektiviseringar. Det inger hopp!

  I ett samhälle som vill vara hållbart för våra kommande generationer är det det gröna och förnyelsebara som är den enda lösningen. Och där har kärnkraften ingen plats.

  Jag är stolt och glad över att vårt landsting redan slagit in på den vägen!

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.