Jag låter bli att rösta i tyst protest

Lars Lindvall ,
Foto:DRAGO PRVULOVIC / TT

Den grundlagstadgade svenska demokratiska parlamentarismen är satt ur spel, därför kommer jag för första gången i mitt snart 65-åriga liv låta bli att rösta.

Blankröstning är inget alternativ eftersom det hyllar nuvarande grundlag. En tyst protest mot den förnedring och nonchalans dagens lekstuga som riksdagen i nuläget utgör mot röstberättigade medborgare.

Inte konstigt att finns ett utbrett politikerförakt (blinka vänster, sväng höger eller tvärtom). För att den svenska demokratiska parlamentarismen ska vinna mitt förtroende måste det till grundlagsändringar. Det enklaste torde vara att det parti som får flest röster i valet ska också få 51 procent av riksdagsplatserna. Därefter ska riksdagsplatserna fördelas procentuellt efter respektive partis valresultat. Då blir det viktigast att "marknadsföra" sitt egna partis valmanifest och samtidigt slippa en massa märkliga konstellationer med taktiskt röstande med mera. Dessutom torde nämnda grundlagsändring innebära en hög grad av självsanering av extremist och enfrågepartier.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.